fbpx
skip to Main Content

Gledelig med kveldsåpne legesentra og sykebesøk

Jeg leser med glede at flere og flere legesentre nå akter å innføre kveldsåpent og til og med åpne for hjemmebesøk til sine fastpasienter.

Som gammel «huslege», føler jeg meg «nesten hjemme i fortiden». Dette er det jeg flere ganger har påpekt: Ta frem «det gode» i det gamle, og bygg videre på det.

Det er klart at vi som pasienter er mest tjent med å få kontakt med vår fastlege eller fastlegesenter når vi blir syke. De kjenner oss og har alle opplysningene om oss fra tidligere, i sine journaler. Legevakten er selvsagt også helt nødvendig i akuttsituasjoner. I dag kan vi ikke forlange å gå tilbake til min tid med «huslegen» som hadde telefonen på nattbordet hver eneste natt hele uka.

Et par morsomme historier fra min praksis: Det gikk en stygg omgangssyke med oppkast og diaré i Mandal. Kl. 02.00 om natten ringer en av mine trofaste pasienter: «Doktor, skal avsilt byggsuppe kokes på melk eller vann?» Og en annen god en klokka 02.00 om natten fra en trofast pasient: «Doktor, jeg har fått en ulidelig tannverk, kan du hjelpe meg?» Jeg spør rolig: Har du ringt til din tannlege da”? Pasienten: «Er du gal, jeg kan da ikke vekke han midt på natta».

Her gjelder min filosofi om pendelens svingninger: Her gjelder ikke et enten eller (pendelens ytterpunkter), men et «midt i mellom».

Øivind Holanger Tromøy

Back To Top