fbpx
skip to Main Content

LEDER: Folkets utmattelsessyndrom

13. desember ble det klart. Aust- og Vest-Agder skal slås sammen til ett fylke. Fylkestinget vedtok dette etter at befolkningen har gått imot i både folkeavstemning og innbyggerundersøkelse.

Det sies at likegyldighet er demokratiets verste fiende, for demokratiet fungerer ikke uten at store og små grupper i samfunnet har muligheten til å ytre sin mening og mobilisere. Et premiss for demokratiet er også at folkets røst tas alvorlig og blir hørt. Dersom så store grupper av politikerne tar sin rolle for gitt at de som stemmer ikke lenger blir hørt blir resulatet deretter. Istedenfor at politikere kastes fra sine posisjoner risikerer man at engasjementet dør ut. Forrige ukes vedtak på Fylkestinget ble rene kokebokoppskriften på en langpanne med likegyldighet.

Ved forrige lokalvalg valgte kun litt over halvparten av arendalittene å gjøre sin borgerplikt ved å gå til urnene. Hvorfor så få stemte vet vi for lite om til å si for sikkert, men en lokalavis med god kjennskap til lokalmiljøet kan tillate seg å spekulere. For hva er egentlig vitsen? Hvorfor skal innbyggere som har mer enn nok i travle hverdager ta seg tid til å åpne avisa og oppdatere seg på politikernes siste vedtak, delta som tilskuere på politiske debatter og til slutt ta et reflektert valg ved urnene? Hva er poenget med dette dersom meningen de har tatt tid ut av sine travle dager for å ytre blir overkjørt like raskt som den blir glemt?

Innbyggerne i Aust-Agder har sagt nei til ett Agder. Da innbyggerne stemte ved ordinært valg i 2011 sa 66 prosent nei til sammenslåing. I innbyggerundersøkelsen som ble presentert 15. november kom det frem at kun 33 prosent av de som var spurt i Østre-Agder kommunene var for sammenslåing. Å overkjøre disse tydelige svarene er respektløst overfor innbyggerne. Det samme gjelder å bruke offentlige kroner på slike undersøkelser dersom resultatene likevel ikke hensynstas.

Nå gjenstår spørsmålet om engasjementet for offentlige arbeidsplasser og sykehuset i Arendal er så sterkt at innbyggere i Arendal fortsetter å engasjere seg, eller om forlovelsen med vest har påført engasjementet utmattelsessyndrom.

Back To Top