fbpx
Annonse:
HISØYS FALNE:Minneseremoni Ved Elim Boog Omsorgssenter 8. Mai 1990 Over Hisøys Falne Under Siste Verdenskrig.
HISØYS FALNE:Minneseremoni ved Elim boog omsorgssenter 8. mai 1990 over Hisøys falne under siste verdenskrig.

Fredsfesten

I 70 år, 840 måneder, 3640 uker og et antall dager kun helter orker å regne ut har det vært fred i Norge og i Arendal. Norges 70. frigjøringsdag blir fredag markert både på Houens plass i sentrum og på Sandvigen festning på Hisøy.

Hverdagslige saker som å kunne rusle en tur i byen uten å ha på seg id-kort og å kunne snakke og skrive fritt om sine meninger blir tatt for gitt i det Arendal og Norge vi lever i, i dag. Og godt er det. Det er tross alt helt grunnleggende for det samfunnet nordmenn sammen har bygget opp de siste 70 årene. Samtidig møter vi nye trusler som er verdt å reflektere over idet vi nå kan feire syv ti-år med fred i Norge.

Senest forrige helg ble to menn skutt og drept da de gikk til angrep på en utstilling som viste frem karikaturtegninger av Profeten Muhammed i Texas, USA. I januar ble alle norske journalister berørt da redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo ble angrepet i Paris. 25 november i fjor væpnet norsk politi seg og meldte at terrorfaren i Norge var større enn noen sinne. At det er mellom 60 og 90 % sjanse for at Norge skal bli utsatt for et terrorangrep ble slått fast etter truslene som gjorde at norske politifolk fikk fullmakt til å bære våpen. Fullmakten gjelder fortsatt, og dette er blitt den lengste perioden hvor politiet bærer våpen i Norge etter krigen.

Årets 8. mai-feiring er ingen selvfølge, og en svært viktig markering.