fbpx
Annonse:

Ensom i sommerlandet Norge?

Er du noen gang ensom? Du er ikke alene. De fleste har kjent litt eller mye på det. Ensomhet og utenforskap er temaer som stadig kommer opp i samtalene på Kirkens SOS. Det er stor smerte i ensomhet, men det at noen vil lytte til deg og høre hvordan det oppleves å være deg akkurat her og nå, det vet vi i Kirkens SOS at har stor verdi.

15.000 ganger i juli i fjor snakket Kirkens SOS med mennesker som manglet noen å prate med. Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten. Historiene vi hører forteller om ensomhetens mange ansikt. 15.000 telefonsamtaler forteller oss om et stort behov for å vise også det som er bak fasaden. Det såre og unevnelige som ingen får høre.

Asle E. Bjorvatn – leder Kirkens SOS Agder. Pressefoto

Vi tror at oppskriften på ensomhet blant annet er å ikke dele følelser. Vi trenger alle å snakke om hvordan vi egentlig har det. Vi kunne ha skissert 15.000, men her er 10 av ensomhetens ansikter:

10 grunner til at sommeren kjennes ensom:

 1. Jeg har ingen å dra på ferie med.
  2. Jeg har ingen å være sammen med fordi alle er på ferie.
  3. Jeg må tilbringe mye tid sammen med familien min som egentlig ikke kjenner meg.
  4. Når jeg får fri fra jobben blir det så mye tid uten noe annet å gjøre enn å tenke på det jeg prøver å ikke tenke på.
  5. Skolefri gjør det så vanskelig for meg å få tak i vennene mine.
  6. Alle er så glade for at dagene er lyse, så jeg kjenner meg helt alene om å være trist og ha det mørkt – om vinteren er alle litt mer mørke.
  7. Gjengen min skal på stranden, men jeg tørr ikke vise meg frem uten klær, så finner alltid på en unnskyldning.
  8. Jeg føler i enda større grad at jeg må late som jeg har det bra og er fornøyd fordi alle forventer det når det er sommer og ferietid.
  9. Helsesykepleier, lærer, psykologer – alle er på ferie, så om sommeren er det ingen som kan snakke meg om at jeg tenker på å dø.
  10. Sommeren er barnas tid og jeg vil de skal få gode minner, og jeg vil ikke ødelegge de gode stundene for familien ved å fortelle hvordan jeg egentlig har det.

Vi i Kirkens SOS tror ikke sommeren blir noe dårligere om den også gir rom for å snakke om det vanskelige i livet. Tvert imot! Kanskje vil en god prat med noen av de du har rundt deg bidra til at sommeren føles litt lysere? Som hverandres medmennesker har vi et felles ansvar om å bekjempe ensomhet. Det høres kanskje vanskelig ut, men noen ganger handler det først og fremst om å tørre å være ærlig og å tørre å lytte. Først når du våger å invitere andre inn i din sårbarhet, har andre mulighet til å være der for deg. Våg å vise hvordan du egentlig har det – og dersom det ikke er et alternativ, kan du alltids kontakte oss i Kirkens SOS. Hos oss er det alltid noen på vakt hver time, dag og natt også hele sommeren.

Sommerhilsen fra Asle E. Bjorvatn – leder Kirkens SOS Agder