fbpx
Annonse:

Det er den draumen me ber på – den drømmen vi alle bærer på

SAMFUNN:

Tusen takk for at Internasjonalt Marked er nå, før turistene kommer! Nå er markedet av og for innbyggerne i byen vår. De som er aktive under markedet er vanligvis ikke så synlige i bybildet, men disse dagene får de vise hva de kan; lage god mat, organisere, drive butikk, stå på scenen, synge, danse – og drømme! Og vi andre kan glede oss over mangfoldet, være modige og prøve en ny matrett, snakke med et nytt menneske, og kanskje kjenne på en ny rytme i kroppen.

Fra scenen på markedet ble Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen me ber på» fremført på femten ulike språk. Femten personer stod på scenen, noen for aller første gang, og deklamerte diktet om – «at noko vidundeleg skal skje, at det må skje, … at dører skal opna seg, at hjarta skal opna seg» – Kanskje drømmen om at en arbeidsgivers dør skal åpne seg, at en studiedør skal åpne seg, at en nabodør skal åpne seg, at et menneskets hjertedør skal åpne seg, slik at det kan bety nye muligheter, nye scener og nye arenaer!

«Hvorfor leser de dette diktet på sitt eget språk, det er jo ingen som forstår det» – Nei, det er kanskje ikke så mange i Arendal som snakker tagalog, russisk, tigrinja, eller fransk for den del, men denne dagen hørte noen plutselig sitt morsmål på scenen i et dikt om en drøm om at noe positivt og forventningsfullt skal skje. Barn så sine foreldre på scenen for første gang. Min mamma/ pappa på scenen i Arendal – så stolte de var. Og så godt det er å være stolt av familien sin. Og tenk å høre morsmålet ditt fra scenen, så langt hjemmefra. Har du vært i utlandet, vært en minoritet og plutselig hørt noen snakke norsk? Hvilken følelse av glede og tilhørighet.

«At me ein morgonstund skal glida inn på en våg me ikkje visst um» – at en god ide vi har fulgt skal blir til noe positivt. At vi torde å gjøre noe for første gang. Arendal internasjonale skole gjør mange ting for første gang, stadig vekk. Vi er cirka førti ansatte fra 19 land – vi er forskjellige, og like. Vi lærer av hverandre, hele tiden. Det er ikke alltid enkelt, men det er aldri kjedelig! En amerikansk kokk lager mat en gang i uka. Da kan elevene kjøpe thaisuppe, vårrull, taco – menyer med smak av internasjonalt marked. Kanskje andre skoler kan gjøre det samme? Kanskje kantina på Rådhuset? Kanskje et par ganger i halvåret? Kanskje vil de som solgte mat på markedet kunne få gjøre dette i hverdagen også? Eller kanskje skjuler det seg opptil flere universitetsgrader bak diktoppleserne på scenen – og de bærer stadig på drømmen om å kunne være en aktiv deltaker i byen vår.

Det er den draumen me alle ber på, å bli sett, være til nytte, delta. Så spør folk hva de drømmer om – Tenk hva vi kan få til sammen!

Bente Pedersen

Arendal internasjonale skole