fbpx
Annonse:
Grete A. Husebø Ansvarlig Redaktør
Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Der sola aldri skinner

Fråtsende, krafsende, skrapende gnagende rotter søker de fleste av oss å unngå å ha i nærheten av huset. Likevel finner de innimellom veien til vegger, kjellere, loft og ikke minst søppelkassene vi har hørt så mye om de siste månedene. Finner de upopulære gnagerne først mat i søppeldunken utenfor huset ditt, skal det ikke mye til før de også finner veien inn gjennom rør eller sprekker i bygget, og de forvokste musene er dermed enhver huseiers mareritt.

I denne utgaven av Arendals Tidende kan du lese om hvordan underjordiske søppeldunker med kun en enkel delikat sjakt synlig over bakken kan motvirke rotteproblemet uten å grise til utemiljøet med mengder av stygge plastdunker. Alternativet er naturligvis svært dyrt, enhver søppelstasjon vil koste rundt 350 000 kroner. Å installere dette i alle Arendals nabolag er en fin drøm, men til en svimlende pris som vel ville nærmet seg kommunens minus i volum. Dermed står det litt kjedelige valget mellom dagens rottevennlige søppelskap og en mengde lite pene søppeldunker tilbake.

Likevel er det ikke tvil om at løsningen estetisk er langt mer flatterende enn både skap og dunker, i tillegg er den plassbesparende. Og i et samfunn hvor vi stadig må flytte tettere innpå hverandre er det ikke tvil om at vi alle må venne oss til å gå et par meter utenfor huset for å komme til søppelsorteringsanlegg i fremtiden, i flere store byer i Norge er det allerede en fremmed tanke å ha egne beholdere til glass og metall, papir og plast like utenfor døra. For tett trehusbebyggelse på Sørlandet er løsningen dessuten sikrere med tanke på brann, og på å bevare de historisk viktige miljøene. I tillegg er alternativet tilpasset mennesker med handicap og dunkene er lettere for renovasjonsselskapet å tømme. Ikke minst, og kanskje aller viktigst, forblir lukta inni disse underjordiske containerne. Og når ingen lukt slipper ut, slipper vertfall ingen rotter inn!

«Det er dyrt å være fattig» sa en klok mann en gang, og det skal nok en gang vise seg når renovasjons systemet for restavfall nå må oppgraderes i kommunen. For med et interkommunalt søppelimperium hvor konfliktene står i kø hos forbrenningsanlegget, hvor renovasjonsselskapet knapt ser annet enn røde tall og hvor flere av eierkommunene sliter med å saldere budsjettet er det ikke rom for estetisk pene, miljøvennlige og rottefrastøtende underjordiske søppeldunker.

Selv om det kanskje er fremtida.