fbpx
skip to Main Content
Anniken Solfjeld Pedersen, Arbeiderpartiet. Arkivfoto: Esben Holm Eskelund

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Det er et program på NRK som heter «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Dette programmet handler om folk rundt om i Norges vidstrakte land som velger å bosette seg andre finurlige steder enn det de fleste andre gjør.

Jeg flyttet til Flosta for omtrent 5 år siden. Dette er et nydelig sted ute i havgapet, ca. 2 mil øst for Arendal sentrum. Her bor det omtrent 600 personer på vinterstid og omtrent det tidobbelte om sommeren. Et ekte «sommersted», altså. Likevel. Vi som bor her ute, er stolte av å bo der. Vi kan smykke oss med gode tilbud som skole, bensinstasjon, matbutikk og restaurant, i tillegg til en fantastisk skjærgård. Og ikke minst kommunens største privatsysselsetter, nemlig Kitron, som flyttet til oss i vinter.
Man skulle tro at her er det flott å bo, og ikke et sted «der ingen skulle tru at nokon ville bu».
Men: Kommunen og fylkeskommunen trekker ikke i den samme retningen som de private tilbudene gjør i Flosta Det kan jeg, selv om jeg er Arbeiderpartipolitiker, se. Og jeg gremmes.

Jeg har fått henvendelser fra frustrerte foreldre og andre som opplever at enda en gang har busstilbudet til Flosta blitt kuttet ned på. Dette fører til tre negative konsekvenser for dem som bor der:

For det første så vil dette bli negativt for elever som går f.eks på Arendal international school eller St.Franciscus i nærheten av sentrum i Arendal. Etter endt skoledag så må disse nå vente 1 time på korrespondanse videre til Flosta fra Saltrød (fra 1456 til 1556) på vei hjem. Små barn – helt ned i verste fall 6 år – må vente en time ved en veldig trafikkert vei på Saltrød for å komme seg videre hjem til Flosta! Er dette med på å gi et likeverdig tilbud til dem som velger å bo utenfor sentrum? NEI, mener jeg!

Anniken Solfjeld Pedersen, Arbeiderpartiet. Arkivfoto: Esben Holm Eskelund
Anniken Solfjeld Pedersen, Arbeiderpartiet. Arkivfoto: Esben Holm Eskelund

For det andre så må nå Flosta skole starte kl. 08 og slutte kl.1240, for å tilpasse seg de nye busstidene. Før startet skolen 0830. Det å starte 30 minutter tidligere enn før er til dels ok for mange, men at elevene må gå hjem allerede kl. 1240 fra skolen, er faretruende tidlig for mange. Det er nemlig slik at mange foreldre som bor i Flosta jobber andre steder enn nettopp der. Noen jobber i Tvedestrand, andre i Arendal og noen faktisk som så langt som i Kristiansand. Da blir ventetiden lang for de små, når de kommer hjem fra skolen helt ute i Flosta. Det er nemlig ikke alle foreldre som har råd til SFO eller har mulighet for at noen kan se til barna, mens de er alene hjemme.

For det tredje så vedtok politikerne i Arendal kommune i vår at noen av skolegrensene skulle flyttes på. Dette gjaldt blant annet at grensa til Flosta skole ble flyttet. Nå skal elever på Strengereid tilhøre Flosta skole. Disse elevene må da ta buss for å komme seg til og fra skolen. Jeg ser for meg at hvis busstilbudet ikke blir bedret eller endret til Flosta innen kort tid, så vil dette gjøre det desto vanskeligere for barna på Strengereid å komme seg til Flosta skole. Dette er ikke god utkantspolitikk!

Poenget mitt med å løfte frem dette, er at busstilbudet til/fra skolen ikke skal bli dårligere. Hvis det er slik at det ikke er nok busser til elevene rundt om i vår kommune, så må vi sette opp MER busstilbud, ikke mindre.

Det er nemlig ikke slik at bussene skal styre skoletilbudet. Skoletilbudet skal styre bussene!

Jeg ser med gru på at hvis det fortsetter i en slik retning så vil noen elever blir påkjørt mens de må vente 1 time på korrespondanse på Saltrød, eller at det skjer en ulykke i hjemmet hos det barnet som bor i Flosta som måtte være alene i 4 timer før mamma og pappa kommer hjem fra jobb i  Kristiansand. Slik vil og kan vi ikke ha det!

Derfor: Busstilbudet MÅ styrkes for dem som velger å bosette seg utenfor Arendal sentrum. Arendal kommune slutter ikke ved Eydehavn bru, det er noen kilometer til man ikke må glemme!
Flosta er IKKE et sted «der ingen skulle tru at nokon skulle bu», og det skal det ikke bli i fremtiden heller!

Anniken Solfjeld Pedersen
Representant i Arendal bystyre for Arendal Arbeiderparti
Arendal formannskap
Arendal komite for oppvekst

Back To Top