fbpx
skip to Main Content
Grete A. HusebøAnsvarlig redaktør

Arendals fasade

I dagens utgave av Arendals Tidende kan du lese om planene for og engasjementet rundt ett av vår bys fremste kjennetegn, nemlig Grandgården. Det gule murbygget ytterst på Langbryggen er noe av det første du ser når du kommer sjøveien inn til Arendal, enten du kommer fra Tromøysund, elva eller Galtesund. Bygget har en lang og kronglete historie, og har blitt brukt som både postkontor og nattklubb. I dag holder alt fra leger, gynekologer og fysioterapauter, til kontoret for Alternativ til vold, til i bygningen. Nå skal huset rives, og ingen vet helt hvordan det skal bygges opp igjen. Det setter selvfølgelig sinn i kok.

Arendal står sammen med resten av sørlandsbyene ved et veiskille nå. Skal vi beholde den gamle trehusbebyggelsen og de gamle ærverdige bygningene? Eller skal vi bygge etter tidens trender? Og betyr det at kultur huset, Havnegården og Eurekabygget skal være talende for hvordan Arendal by skal se ut fremover?

Siden Arendal fikk kjøpstadsrettigheter og formelt ble erklært «by» i 1723 har vi hatt syv store branner her. Byen har brent og blitt bygget opp igjen, i tidsriktig stil. Det omdiskuterte Statens hus viser tydelig hvordan tidens trender har satt sitt preg på bybildet, ikke bare de siste ti årene.

At det enorme gule bygget hvor brev har blitt postet, hotellgjester har bodd, og etter min antagelse de beste utepilsene i verden må ha blitt konsumert på taket, skal rives er opplest og bokstavelig talt vedtatt. Og hvorfor ikke? Bygget har brent og blitt gjenreist, skiftet eiere eller skiftet bruksformål flere ganger enn vi har fingre. Fornying er flott, men vi må ta vare på særpreget.

Planene for hvordan den nye Grandgården skal se ut ligger i det blå. Da fylkesutvalget forrige uke skulle behandle planen som nå foreligger hadde de ikke en eneste innsigelse. Ikke engang at det nye bygget måtte ligne på det gamle, ble presisert. Samtidig ramler innsigelsene inn fra nabolaget og historieinteresserte. Nå er debatten rundt hvor mange etasjer bygget skal ha, og hvorvidt taket skal brukes til lekeområde i gang.

Med enkle grep kan muligens Grandgården kobles til Pollen P-hus, det løser problemet med parkering, og dermed vil den femte etasjen ikke bli nødvendig. Vi må jobbe for fortsatt å gjøre det lukrativt å bo i Arendal kommune, og i Arendal sentrum. Da er vi helt avhengige av grøntområder og lekeområder i boligområdene rundt byen.

Back To Top