fbpx
Annonse:
FYLLEKJØRTE: En 66-åring Kjørte Ned Naboens Levegg, I Fylla På Hove Camping. Illustrasjonsbilde/Arkivfoto
FYLLEKJØRTE: En 66-åring kjørte ned naboens levegg, i fylla på Hove camping. Illustrasjonsbilde/Arkivfoto

«Canvas Hove-prosjektet kan brenne i helvete»

«Canvas Hove-prosjektet kan brenne i helvete» sto det i kommentarfeltet på Agderpostens facebooksider i går. Dette er en type retorikk som vi i Canvas Hove har måttet leve med hver dag i det siste. Hvorfor har vi et slikt hatefullt og ubehagelig diskusjons-klima i en så viktig sak? Alle som engasjerer seg ønsker å finne ut hva som er best å bruke campingplassen på Hove til i overskuelig fremtid. Politikerene bestemmer til slutt hva det skal være. Men kan vi ha en ryddig og voksen diskusjon i mellomtiden – fritt for trusler, hets og latterliggjøring?

Espen Bierud. Foto: Privat

Motstanden mot våre planer har vært sterk, selv om den som oftest kommer fra en nokså liten gruppe mennesker. Vi tre som jobber heltid med prosjektet har nokså tjukk hud og tåler godt en diskusjon, ja til og med en saklig krangel om nødvendig. Men vi har også familier å tenke på. Når overskriften på øverste sak i Facebook-siden «Bevar Hoveodden» i går var: «Trusler er den beste motgift for å få trumfet ting igjennom», er det ikke fristende å lese videre. Neste sak på samme vegg inneholder kommentaren: «JA! UT med disse griske tyvene!!». Eksemplene er mange flere enn jeg orker å undersøke, vet jeg.

Jeg skulle på mange måter ønske at jeg slapp å engasjere meg i saken når jeg ser og hører slikt. Men jeg mener at denne tomta MÅ brukes til befolkningens beste. Jeg er glad for at de folkevalgte har siste ord i den saken. De er valgt til å ta disse avgjørelsene for oss. Jeg håper bare at politikerne ikke lar seg påvirke av en type argumentasjon som jeg er redd lammer diskusjonen. Akkurat det er ikke lett. I en fersk kronikk av Øystein Djupedal står det: «Grensen for hva som kan sies offentlig flyttes stadig. Ved å ikke ta til motmæle gir vi en stilltiende aksept». Det syns jeg berører kjernen i denne saken.

Det er ikke all kritikken som er hatefull – langt ifra. Noen av de kritiske leserinnleggene inneholder argumenter som er kjempeviktig å ta med videre. Naturen må tas hensyn til. Dyrelivet må vernes. Alle må få tilgang på denne perlen av tomt som Arendal kommune eier. Det må være både overnatting- og aktivitetstilbud som alle har råd til å bruke. Helt enig.

Målet må være, for oss alle, å finne en løsning som et stort flertall av Arendals befolkning vil ha. Og så tror jeg man må tillate å tenke lønnsomhet, for å få gode tilbud for alle. Det er nok frustrerende å følge med på denne saken. Den er komplisert, med mange aktører, mange løsninger og innvikla prosesser. Men la meg prøve å oppklare noen punkter som det er en del forvirring rundt i det siste:

  • Kommunen vil for alltid eie campingområdet.
  • Kommunen (gjennom HDU) eier 34% av det nye selskapet Canvas Hove som har kontrakt på å leie området og drive med turisme der fremover. Dermed har kommunen god kontroll og ankerett på saker som har med driften fremover.
  • Det er kun gressletta/campingtomta som berøres av leieforholdet. Alt rundt som i dag brukes til rekreasjon av så mange mennesker forblir som det er.
  • Unntaket er bryggene, som vi vil jobbe med å få lov til å utbedre slik at flere kan bruke de.
  • Canvas Hove AS overtar tomta 1. mai og kan da drive campingplass der. Reguleringsplanen som er på vei for området må ikke være på plass for å drive campingplass med forskjellige typer telt, aktiviteter og restaurant.
  • Arendal bystyre har signalisert at de vil overta ansvaret for ny reguleringsplan for området og diskusjonen om dette vil foregå i bystyret den 24.01. Da vil i så fall politikerne ha hånden på rattet i forhold til nøyaktige retningslinjer for hva campingtomta skal brukes til i fremtiden. Disse retningslinjene vil omfatte mange punkter, men det trolig viktigste for oss og dem er hvor mye ny bygningsmasse som tillates, plassering av denne og krav til at denne bygningsmassen ikke skader naturen.

Da NRK hadde “fem på gata” denne uka om Canvas Hove-planene ville de som var for planene være anonyme! Jeg har ikke noe fasit, men frykter aggressiv retorikk fra motstanderens side gjør at mange tenker at de ikke orker engasjerer seg.

Vi lanserte fredag en ny Facebookside som heter «Canvas Hove». Her håper vi å vise at det er støtte for en utvikling og oppgradering av campingtomta. Her kan du også få svar på ting du lurer på angående Canvas Hove sin rolle i dette. Du må gjerne presentere dine motforestillinger også. Men vi lover at dette blir blir en side fri for hatere og nett-troll, som vil måtte forlate diskusjonen. Denne diskusjonen er for viktig til å bli ødelagt av edder og galle.

Espen Bierud
Marked- og kommunikasjonssjef, Canvas Hove