fbpx
skip to Main Content
Guri Gabriella Hagen: Fra BI studerer for tiden internasjonal politikk og økonomi i Frankrike. Hun vil utover året kommer med små aktuelle innspill fra verdensarenaen med lokalt skråblikk.

«BOIKOTT FRANKRIKE»

For litt over to uker siden ble en lærer i Paris halshugget av en radikal islamist, trolig for å ha vist Mohammed-karikaturer i en undervisning. Nå har Frankrikes president, Macron, fortalt folket at de vil fortsette å publisere karikaturer, som et symbol på ytringsfrihet og demokrati.

Samtidig surner forholdet mellom Frankrike og muslimske land som signaliserer en internasjonal, fransk boikott.For fire uker siden holdt Macron en tale om Islam og Frankrike, og angrepet var trolig en respons på både talen og den franske læreren sin leksjon om toleranse. Frankrike er landet med mest islamistisk terror i Europa, og den nasjonale polariseringen mener mange fører til mer radikalisering. Etter Macron støttet den franske lærerens valg om å vise Mohammed-karikaturen, kan en internasjonal boikott nå se ut til å bli realiteten i flere land. I Marokko, Palestina, Libya, Afghanistan, Jordan, Tyrkia og Syria har ledere fordømt presidentens uttalelser, og demonstrasjoner er avholdt. På andre siden har Angela Merkel og statministerne i Nederland og Hellas stilt seg bak Macron.I bresjen står Tyrkias president, Erdogan, som nå har stilt spørsmål ved Macron sin mentale helse, sammenlignet situasjonen med nazismens behandling av jødene under andre verdenskrig, og oppfordret til en boikott av franske varer. En boikott på denne skalaen kan true franske bedrifter som allerede prøver å overleve en pandemi, og myndighetene i Frankrike varsler om en påventende dialog med landets ledere for å redde situasjonen.

Back To Top