fbpx
Annonse:

Biblioteket kutter gratis bokleveringstjeneste til eldre

Som listekandidat for Arbeiderpartiet reagerer jeg på innlegget i Arendalstidene 2.april 2019, der Henning Riebe fortviler over at bokleveringstjenesten avvikles. Jeg skjønner at dette er et innsparingstiltak. Jeg er skeptisk til at tilbud som er forholdsvis rimelige, men med stor betydning for relativt få skal kuttes i. Dette kan for mange oppleves som en bagatell, men for noen være det som gir livskvalitet og innhold i hverdagen. Man skal ikke undervurder rent sosialt men også kognitiv betydningen av en god bok også for eldre. Dette kan være den syslen de har. Man vet alle betydningen av å holde hjerneaktiviteten igang for å forebygge at den reduseres, spesielt over en viss alder.

Her ønsker biblioteket å avvikle ett tilbud som eldre i kommunen vår har hatt siden 1990 tallet «kan du ikke komme på biblioteket, kan bøkene komme til deg». Mange eldre er vant til å tilegne seg kunnskap via bøker og ikke via nett, det skal vi yngre ha respekt for. Dette kuttet sier meg det motsatte. Jeg synes rett og slett det er respektløst over generasjonen som har bygd opp dette landet og bidratt også inn til kommunen i mange år. Det å kutte i ett tilbud til eldre er noe av det siste vi burde. Verdien av hjernetrim, verdien av å samtale med den som leverer bøkene om innholdet og samtale med andre rundt temaer som blir belyst i bøkene burde ikke undergraves av et bibliotek ved å kutte i tilbudet. For noen kan dette være det menneskemøte fra biblioteket som løfter hele måneden. Det er ikke alle som har pårørende som bistår eller besøker jevnlig. Ved å kutte i dette tilbudet frarøver vi eldre muligheter, da de ikke får tilgang til bøker og lesing.

Som plaster på såret foreslo biblioteket og sette opp noen gamle bøker på bo og omsorgssenteret. Det er ikke godt nok synes jeg. Hvem ønsker å lese gamle bøker om man først er en bok elsker. Man har heller ingen garanti for at bøkene som settes ut er av interesse.

Jeg kommer til å jobbe neste periode for å få dette tilbudet inn igjen i budsjettet. Jeg har forståelse for at kommunen har tøffe budsjett prioriteringer, men dette vil jeg jobbe for å få på plass raskt.