fbpx
skip to Main Content

Bedre tilrettelegging for mennesker med funksjonshemming

Her om dagen skulle jeg og noen venner på biblioteket. På veien klaget vi over snøen, og på grunn av vår tankeløse prat gikk vi nesten forbi en mann som hadde kjørt seg fast med rullestolen i en stor snøfonn – midt i sentrum. Vi spurte om han trengte hjelp og fikk til svar at han egentlig bare skulle til banken, men kom ikke engang frem til døren grunnet av dårlig brøyting. Mannen kom heller ikke inn ved hovedinngangen, som var brøytet, fordi det kun var trappeinngang. Jeg vil igjen påpeke at dette var midt i Arendal sentrum.

Folk som har funksjonshemninger blir ofte glemt i likestillingsdebatten, dette må vi gjøre noe med. I et moderne samfunn må vi kunne ta med i beregningen at ikke alle klarer å klatre over en halvmeter høy brøytekant, kommer seg forbi en smal åpning i et gjerde, eller kommer seg opp trapper når det trengs. Nå som snøen og isen har kommet blir dette et enda større problem.

Dagens hendelse åpnet øyene mine, og jeg synes alle bedrifter bør tilrettelegge sine lokaler, også for mennesker med funksjonshemninger. Nå om vinteren så må det i tillegg brøytes nøye foran innganger, og ikke bare en liten sti i all snøen som for mange kan virke som kvikksand.

Mannen fikk hjelp, sammen fikk vi dratt han og rullestolen ut. Vi kontaktet banken som også var enig i at brøytejobben var dårlig utført, uten å ha gjort noe med det. En ansatt i banken måtte derfor komme ut og tilby seg å ta mannens papirer inn og behandle de uten mannen tilstede. Han satt ute og ventet i kulden.

Når skal vi invitere alle med inn i varmen?

Hrefna Sigfúsdóttir
Fylkesstyremedlem i AUF i Aust-Agder

Back To Top