fbpx
Annonse:
Grete A. HusebøAnsvarlig Redaktør
Grete A. HusebøAnsvarlig redaktør

Imot pels, imot laks, imot egg og kylling?

Ærlig talt, vi må slutte å snakke om å legge ned pelsdyrnæringa

I denne ukas Brennpunkt-dokumentar fra NRK fikk vi se bilder fra den daglige driften på pelsdyrfarmer. Bildene viser blant annet hvordan en nakketang blir brukt for å kvele rever mens de insemineres, hvordan dyr løftes etter halen og hvordan bøndene ikke tar seg tid til å sjekke hvordan dyrene har det slik de er pålagt å gjøre. Bildene er helt grusomme, men å blindt hoppe på kritikken mot å bruke pelsen fra de yndige vakre dyrene blir veldig enkelt, altfor enkelt.

Det dokumenteres gang på gang brudd mot regelverket i norske pelsdyrfarmer. De siste årene har imidlertid bruddene blitt mindre grove og flere brudd har blitt rapportert. Dette indikerer en vilje til bedring fra pelsdyrbøndene, og her har dyrevernorganisasjoner gjort en viktig innsats.

Når konklusjonen fra det regjeringsoppnevnte utvalget som tar for seg pelsdyrdriften kommer på mandag må vi imidlertid bevege oss videre fra «å være eller ikke være»-retorikken som preger debatten om pelsdyrene. Vi kan gjerne ta den diskusjonen, men da må vi ta hele debatten som handler om drift hvor dyr avles under forhold hvor de har dårlig plass og enkelt kan bli syke. Da må vi snakke om den norske eggproduksjonen, om den norske lakseproduksjonen og om den norske pelsdyrdriften. Og skal vi la være å kjøpe pels bør vi vertfall la være å kjøpe den billige frossenlaksen i frysedisken hvor en av fem fisker dør under oppdretten, og ikke minst de billige eggene vi sørger for deilige julekaker med.

Om vi ikke begynner å snakke om hvordan pelsdyrnæringa kan bedres, fremfor hvorvidt den skal få fortsette å drive, må vi også godta at debatten ikke handler om nakketenger, alvorlige sår og små bur. Da handler debatten om hvorvidt vi skal godta at dyr avles opp fordi markedet vil ha pelsen deres eller ikke, det er et verdispørsmål som handler om langt mer enn de rundt 300 pelsdyrfarmene vi har i Norge og noe helt annet enn forholdene de lever under.