fbpx
skip to Main Content

Er du Charlie? Er du en mobber?

MOBBING:

Grunnene kan være så forskjellige, utseende, opphav, legning, religion og oppførsel m.m. Lærere både i barnehage, barneskole og videregående har med varierende hell og innsats forsøkt å komme dette til livs. Mobbing på arbeidsplassen er også et velkjent fenomen. I barneog ungdomstiden resulterer dette ofte i slåsskamper og skader på legeme og sinn. I voksen alder og i vår sivilisasjon resulterer dette sjelden i mer enn fortielse, ergrelse og sinne. For de fleste mobbeofre setter det dype spor. For noen er imidlertid hevn den eneste og altoverskyggende reaksjon.

Når så mobberne under dekke av ytringsfriheten får en legalisering, ja endog en form for helteglorie, forundrer det meg ikke at noen går til ytterligheter og griper til våpen. Dette kan ikke forsvares, men uforståelig er det ikke. For ikke lenge siden sto nesten alle i kø, fra statsledere til mannen i gata, for å vise at de var Charlie. Var de mobbeofre eller var de mobbere?

Hva med heller å praktisere en god leveregel som: gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg. Eller med andre ord: gjør ikke mot andre hva du ikke vil at andre skal gjøre mot deg. Det ville muligens redusere antall kriger i verden. Ytringsfriheten er et ubestridt gode, men kan være et tveegget sverd brukt med uforstand og i ond hensikt.

Odd Bendik Tengelsen Arendal

Back To Top