fbpx
skip to Main Content

Gåten om integrering og en enkel løsning

Innad i politiske parti, på tvers av politiske skillelinjer og rundt middagsbord over det ganske land, diskuteres det hvordan våre nye og gamle landsmenn best skal integreres. Arendals Tidende tror svaret er nærmere enn vi ofte går ut fra.

Tidligere denne uka skrev vi om hvordan 70 nasjoner forenes i Arendal voksenopplærings lokaler på kunnskapshavna. Her møtes kvinner med og uten hodeplagg, menn fra Asia, Afrika og Europa og unge så vel som eldre. Bistår blandingen av alle disse nasjonene til at verdens kriger konsentreres i ett lite klasserom? Lurte vi. Hvordan løser de dette? Svaret vi fikk var at alle nasjonalitetene på Voksenopplæringen lever godt sammen, men at de ønsker seg litt mer av en nasjonalitet, nemlig norsk. Elevene på voksenopplæringen ønsker å snakke med flere nordmenn.

Målet med voksenopplæringen er å lære elevene å beherske det norske språket. Dette skal bane vei for at de kan fullføre påbegynt utdanning, gå videre til høyere utdanning eller komme seg ut i jobb. Voksenopplæringen utfører oppdraget sitt på vegne av staten, som en del av introduksjonsprogrammet. Introduksjonsprogrammet ble innført for ti år siden, og rundt halvparten av de som har fullført programmet har kommet i jobb eller utdanning. I Arendal er vi blitt betraktelig bedre på integrering de siste årene, og det skal nok Voksenopplæringen ha mye av æren for. Elevenes budskap er imidlertid så enkelt som at alle kan bidra til å løse gåten om integrering. Og det kun med å slå av en prat. Men de trenger hjelp til å penetrere den boblen nordmenn lever i.

Nordmenns hverdag går stort sett ut på å være på jobb, for så å gå hjem og lage middag. Deretter gjelder det å unngå å snakke med eller smile til fremmede frem til det er leggetid og snart er det klart for en ny dag hvor det hele gjentas. Vi i Arendals Tidende har ikke noe klart svar på hvordan boblen skal kunne stikkes hull på, men om det skjer tror vi integrering hadde gått langt glattere.

Det handler tross alt bare om å snakke sammen.

Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Back To Top