fbpx
skip to Main Content

Åshild Bruun Pedersens påske er ikke det sammen uten hytta

Åshild Bruun Pedersens påske» er ikke det samme uten hytta» forteller hun i et innlegg i Arendals Tidende 10. april.

Naturområdene våre, fjellviddene blir heller aldri det samme for ryper og rein etter at hyttepalassene har spredt sitt glitter og glass i gamle Fjell-Norge mellom nettverk av polerte preparerte løyper. Og bil veier krysser dyre-tråkk og skutere brummer i fjell-natta. Aldri det samme.

For vi nordmenn er, for å si det som det er, et nytelses-folk med krav til komfort – i sterk kontrast til for eksempel den nøkternhet en etterkrigstid krevde av folk flest: Ei bu  med utedo og en vannkilde……Jeg møtte den dama i fiskebygda nordpå  som  bar bua på ryggen og «grynna» snøen til knes for å reise sitt eventyrslott i fjellheimen…

Fra bilvinduet fanger jeg inn hundrevis av oppfylte hyttedrømmer, du verden,  vår lille nasjon her oppe nær himmelen, oser av velstand og vellykkethet.
Har ikke de, har ikke vi, har vi ikke alle råd til å gi noe tilbake til fellesskapet ut av denne vår relative overflod?!
Vi som vokste opp under en krig og tidlig oppfattet hva det kostet å gjenoppbygge et land, fikk innprentet: «Betal din skatt med glede!»

Det er et tankekors at den skjære, rene gleden små øyeblikk i natur skjenker oss, på fjellet, i skjærgården, absolutt skal utstafferes med alskens  unødvendigheter, at våre bekvemmelighets-behov ikke kjenner noen grense?

I sin artikkel i Arendals Tidende tirsdag 10. april, fokuserer Åshild ensidig på de økonomiske gevinstene kommunen har av hyttebyggingen uten å se på helheten, uten å vurdere ringvirkninger.

Med den loven om kommunalt sjølstyre, som er under revisjon, vil ansvaret vårt for bevaring og vern av natur bli ytterligere utfordret. Jeg frykter at forvaltningen av natur kan tape i jakten på kortsiktige og private gevinster.

Helga Lid Ball

Back To Top