Annonse:

Arendalsuka

Så er sirkuset i gang igjen. Hvem skal få delta. Hvem skal få leke med hvem. Først så fikk Alliansen ja, så fikk de nei og så ja, nei, ja og til slutt nei. Er det en gjeng unger som sitter i det rådet? Det minner meg om Wesensten og supperådet. De snur kappen etter hvilken vei vinden blåser. Det er bekymringsfullt at noen organisasjoner og partier skal leke meningspoliti. Hvem skal få lov å leke med hvem? Det minner meg om da vi var små. Da kunne vi si: » Mi vikkje leige med dere, for dere vikkje leige sånn som mi ve».

For den som husker begynnelsen på Fremskrittspartiet, med Andres Lange og eggelikøren. Han var ikke stuerein og ingen ville leike med han. Det samme gjaldt Carl I. Hagen til å begynne med. Men etter hvert har de blitt akseptert. Partiet har forandret seg og i dag sitter de i regjering. Det er bedre å la ekstreme partier og organisasjoner komme frem i lyset. De fleste har noe som en del er litt enige i, selv om man kan være uenig i metodene. De kan forandre seg gjennom dialog, men da må de frem i lyset.

Det er ingen som har enerett på å være den som forvalter sannheten. Sensur er ikke bra. Demokrati, må vel være at vi har lov til å ha forskjellige meninger. Det er mange av de som har stand under Arendalsuka, som jeg er uenig med, men jeg kan da ikke si, at de ikke får lov å være med. Den saken ordner jeg greit. Jeg bare neglisjerer de. Jeg synes derimot det er bekymringsfullt når partisekretæren i Arbeiderpartiet går ut og vi boikotte Arendalsuka, fordi noen de ikke liker, skal være med. Jeg trodde Arbeiderpartiet var garantist for fri meningsutveksling. Nå ble jeg skuffet.

De som har søkt, og fått avslag er fullt lovlige partier og organisasjoner. Så lenge de oppfører seg og ikke bryter loven, så er det ok. Lager de bråk, eller uttaler seg i strid med loven, så er det en sak for politiet.

Så må vi ikke overdrive betydningen av Arendalsuka. Den skaper litt liv og røre i byen og lager litt blest. Det er bra for byen og handelen, men det er ikke her de store avgjørelsene blir tatt. Nå må vi ikke tro at Arendal er Norge og Verdens navle.

La med til slutt nevne at jeg ikke har noen tilknytning eller sympatiserer med de utestengte. Men de må få lov å ha sin mening. Er vi uenige så får vi bekjempe på demokratisk vis. En annen måte å løse dette på, slik at vi ikke får en flora av små, sære partier, er å heve sperregrensen.

Jan Gundersen
Nyli