fbpx
skip to Main Content

Arendals skjulte kunstskatt

POLITIKK:

Etter min mening er det synd at Grand blir så forandret som planene tilsier. Ser at formannskapet har vært på befaring, men ingen av dem fikk se den juvelen som fins i bygget, og som for all del ikke må bli ødelagt. Der finnes faktisk et av Arendals flotteste kunstverk i dette bygget. Det er et flere meter stort veggmaleri som kunstneren Rolf Kongsvold malte i 1946. Bildet møter deg på toppen av trappene i 4. etasje. Dette er et kunstverk som har stor verdi i seg selv, og kunsthistorisk er det et av de flotteste som befinner seg i Arendal by. En kan lese mye om denne kunstneren i en artikkel i Norsk kunstleksikon som en finner på nett. Rolf Kongsvold ble født i Ålesund i 1903, og alt som 16 åring assisterte han Enevold Thømt under hans arbeid med freskene i Ålesund kirke. Kongsvold tok utdannelsen sin ved Statens Håndverks-og Kunstindustriskole 1920-24. og gikk et år på Axel Revolds malerskole.

I studietiden i Oslo brukte han sommerferiene til å assistere kunstneren Per Krogh med flere kjente store fresker. Rolf Kongsvold har laget mange tak og veggmalerier. Det kan nevnes at han laget et tak og veggmaleri til Skaugum, (1933.) Veggmalerier til kjelleren, Grand Hotel, Oslo (1934) Veggmaleri til M/S Black Watc (1938) Veggmalerier til spisesalen, Aker mek. Verksted, Oslo (1943-44) Veggmalerier, Grand Hotel, Arendal.(1946) (Ser ut for at der har vært flere). Tegninger til intarsia- arbeider, vestibylen, Grand Hotel, Oslo (1947) Tegninger til intarsia arbeider, Kredittkassen i Oslo. (1952) Han har også verker på Lunds universitet i Sverige, Riksgalleriet, Oslo kommunes kunstsamlinger, Selskapet Kunst på Arbeidsplassen og i Ålesund og Mandals kunstforeninger. Han deltok på mange utstillinger både i inn og utland. Kan nevne at han deltok hele 8 ganger på høstutstillingen fra 1928 til 1957. Han stilte ut i London i 1928, på verdensutstillingen i Paris 1937, i København i 1947. Det vil falle for langt å nevne alle utstillinger han var med på, men ut fra det en kan lese seg til om ham, så var han meget produktiv, og svært anerkjent.

Det vil være en skandale om det flotte veggmaleriet som er på Grandgården skal bli tilintetgjortbygget. Nå må Arendal kommune og Aust-Agder Fylkeskommune være sitt ansvar bevisst, og få bevart dette kunstverket for ettertiden. At jeg fant dette flotte bildet var bare ved en tilfeldighet. Min fastlege hadde kontor i dette bygget, og en gang jeg skulle til legen kjørte jeg heisen en etasje for langt, og så åpenbarte dette flotte bildet seg for meg. Jeg fikk tatt noen bilder av det, men det var for stort til at jeg fikk det på et bilde, så jeg delte det opp i tre. Disse bildene har jeg lagt ut på nett. Det er en skam at dette bildet har vært så lite kjent for folk flest, håper at det kan bli tatt vare på, og plassert en plass hvor allmennheten kan få glede av det.

Ole Mikalsen,

Leder av Arendal og Grimstad Malerklubb og fylkespolitiker.

Arkivfoto.

Back To Top