fbpx
skip to Main Content

Arbeidsfolk har det best i rødgrønne kommuner

Det er mye som står på spill foran dette lokalvalget. Over en halv million nordmenn skal velge sin arbeidsgiver. Det er langt fra likegyldig hvem vi velger til å styre kommunen.
Når det gjelder kampen for faste, hele stillinger, kampen mot sosial dumping og midlertidig ansettelser ser vi at Arbeiderparti-styrte og rødgrønne kommuner står som en brannmur mot høyre-regjeringens politikk nasjonalt.

På tre viktige områder kommer dette klart frem:

  1. Heltidsandelen er høyest i kommuner med en Ap-ordfører.
    For hele kommunesektoren under ett var heltidsandelen i 2018 høyest i Ap-styrte kommuner med 54 prosent målt i heltidsansatte. I Høyre-styrte kommuner var heltidsandelen 49 prosent. Mellom 2015 og 2018 har antall deltidsansatte gått ned med 5 prosent i Ap-styrte kommuner, mens det har gått oppi Høyre-styrte kommuner med 1 prosent. Det viser tall fra KS.
  2. Rødgrønne-kommuner går foran i kampen mot sosial dumping.
    171 kommuner har forpliktet seg til tiltak mot sosial dumping. 111 av kommunene er Ap-styrte. 123 kommuner er rødgrønne. Det viser en gjennomgang gjort av Fagforbundet og LO.
  3. Rødgrønne-kommuner går foran i kampen mot midlertidige stillinger.
    Nærmere 100 rødgrønne kommuner har gjort vedtak som sier nei til regjeringens «nye arbeidsmiljølov» – en lov som åpner opp for mer midlertidige ansettelser.

Når statsminister Erna Solberg sier at det ikke har blitt noe mer midlertidige ansettelser under denne regjeringen – så er ikke det på grunn av regjeringen, men på tross av regjeringen. Når ansatte må sette sammen et lappeteppe av små brøkstillinger – da sier rødgrønne kommuner at det er et politisk ansvar å tilby faste, hele stillinger.

I Agder er det innført seriøsitetsbestemmelser på fylkesnivå, men det gjenstår mye arbeid i mange kommuner. Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Gro Bråten er svært opptatt av det seriøse arbeidslivet. Vi vet at dersom hun blir valgt vil hun jobbe videre med kommunene og fagbevegelsen for å sikre at vi bruker skattepengene våre på lokale seriøse arbeidsgivere. Agder og kommunene skal bruke sin innkjøpsmakt til å snu den negative utviklingen. Vi skal fremme et seriøst arbeidsliv – med gode lønns- og arbeidsforhold, lærlingplasser i bedriftene og rettferdig konkurranse mellom seriøse leverandører som tar samfunnsansvar på alvor.

Det spiller en rolle hvem som styrer i kommunen. Særlig på områder som berører oss vanlige arbeidsfolk.

Godt valg!

 

 

Back To Top