fbpx
Annonse:
3782bfdcd04476881bdf1f6d6944b337.jpg

Amnesty arbeider også for pressefrihet

PRESSE:

Pressefrihetens dag er også en anledning til å fokusere på alle de journalister og avisredaktører verden rundt som risikerer sin egen frihet og sikkerhet når de sier ifra om menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og maktmisbruk. Tanken på å bli avslørt er skremmende for korrupte statsledere som bygger sin makt på undertrykkelse og løgn, og som gjør alt de kan for å tvinge kritikerne til taushet.

I våre to lokale Amnestygrupper her i Arendal jobber vi stadig for journalister og andre modige menneskerettighetsforsvarere som blir forfulgt. En av de personene som har vært i Amnestys søkelys i mange år er den usbekiske avisredaktøren

Muhammad Bekhzanov. I 1993 måtte han flykte til Ukraina, etter økende forfølgelse og trusler for sin kritikk av Usbekistans brutale diktator. Seks år senere bestemte ukrainske myndigheter seg for å utlevere ham til Usbekistan, der han var etterlyst som «terrorist».

Tortur

I rettssaken mot ham i august 1999 fortalte Bekhzanov om hvordan statens sikkerhetstjeneste hadde torturert ham og flere andre fanger for å tvinge dem til å tilstå at de var islamske terrorister. De ble torturert med elektrisk strøm, holdt under vann til de nesten druknet og banket opp flere ganger. Domstolen tok ikke hensyn til beretningene om tortur og dømte Muhammad Bekzhanov til 15 års fengsel.

Redde for sannheten Bekzhanov burde egentlig ha sonet ferdig nå, men han sitter fortsatt fengslet. Påskuddet var at han hadde brutt en eller annen fengselsregel bare noen uker før han skulle løslates. Realiteten er at usbekiske myndigheter fortsatt er redde for ham som våget å utfordre statsmakten med å fortelle noe så uhørt og farlig som sannheten.

For mange er Usbekistan en hvit flekk på verdenskartet, et av de rare «-stan-landene» som man knapt nok har hørt om. Landet har i dag tette strategiske bånd til NATO og et ekspanderende økonomisk samarbeid med EU. Dette gjør at heller ikke usbekiske makthavere lenger kan stille seg likegyldige til verdens opinion. Muhammad Bekzhanov og andre kritikere som statsmakten har prøvd å tvinge til taushet, kan vinne tilbake stemmen – og friheten – sin, hvis vi er villige til å stå opp for deres sak. Vi i Amnesty Arendal kommer til å gjøre det, og vi vil ikke gi oss før han er fri. Du kan også støtte saken hans ved å signere aksjonen på Amnestys nettsider (www.amnesty. no). Bli med!

Per A. Haakstad Amnesty Arendal