fbpx
skip to Main Content
MILAN, ITALIA 26. JULI 2014:Pro Palestinsk demonstrasjon holdt i Milan 26. juli 2014. Mennesker tok til gatene for å kreve fred fra Isralesk krig og bombing av Palestina.

Al Nakba – katastrofen 15. mai 1948

MIDTØSTEN:

Nær 200 palestinske byer og lands byer ble avfolket og rasert. 400 menn og kvinner ble massakrert og over 700 000 pale stinere ble tvunget på flukt.

Al Nakba er dessverre ikke bare en hendelse og en historisk etnisk rensning som vi minnes skjedde for 67 år siden. Det startet da og har fortsatt siden. Palestinere utgjør verdens største flyktninge problem. Det er bare Syria som akkurat nå har flere flyktninger. Det er 67 år siden FNs delingsplan og flyktningespørsmålet er ennå ikke løst. Ifølge FN er det registrert i overkant av 5 millioner palestinske flyktninger fordelt på 58 leire i Midtøsten. På verdensbasis er tallet ca åtte millioner. Det er gått 67 år, lidelsene har ikke bare vedvart, de har økt og palestinske flyktninger kaller seg derfor ofte for det «glemte folket». Om andre har glemt det, så skal vi si det om og om igjen: Ifølge FN og Folkeretten har de rett til å returnere.

Katastrofen startet i 1947/1948. Med seksdagerskrigen i 1967 fortsatte den og da ble Gaza og deler av Sinai-halvøya erobret fra Egypt, Vestbredden og Øst­ Jerusalem fra Jordan og Golanhøydene fra Syria. Disse områdene har aldri vært anerkjent som israelske av FN. I jula 2008 fortsatte det ytterligere med voldsom krigføring mot Gaza, og sist nå i fjor sommer igjen Gaza. Da med en så brutal krigføring fra Israels side, at mange ikke trodde det var sant, før uavhengig presse, FN og Røde Kors-kilder, sammen med TV-bildene, ikke etterlot tvil. Israel river palestinske hus, uten nåde og med krav om bøter fra innbyggerne og annekterer stadig nye områder som sine. Israels nye regjering etter sist valg har ministre som har uttrykt seg slik: Utdanningsministeren: «Jeg har drept mange arabere, og det er ikke noe problem med det». Justisministeren har sagt at Israel er i krig med hele det palestinske folket og at det derfor er helt greit å drepe både kvinner, eldre og barn. Ny leder for den sivile administrasjonen på Vestbredden har uttalt at «De (palestinere) er dyr, de er ikke mennesker» og om israelske borgere som er jøder at «de har en mye høyere sjel enn en ikke-jøde, selv om han er homoseksuell».

De palestinere som fortsatt bor i Israel, lever under apartheidlignende tilstander. De har ikke de samme rettigheter som andre borgere i staten Israel. De som bor på Gazastripen lever under forferdelige forhold, fordi alt for lite av hjelp til gjenoppbygging etter krigen kommer inn. Israel blokkerer. Palestinere på Vestbredden får stadig nye forordninger og innskrenkede muligheter pålagt av israelske myndigheter.

1.mai 2015 i Arendal by var en av de inter nasjonale parolene: Anerkjenn Palestina – stopp blokaden av Gaza! Den 28. mai kommer spørsmålet om aner kjennelse av Palestina opp i Stortinget. Vi håper at Norge nå følger etter Sverige og anerkjenner Palestina. Hva kan vi så ellers gjøre i solidaritet med det palestinske folket? Palestinere i Israel, på Vestbredden og i Gaza ber oss om å boikotte israelske varer, slik mange av oss gjorde i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. De ber oss om å jobbe for at blokaden av Gaza oppheves. Boikott oppfordringer og vedtak om boikott er økende i verden. Kravet om at blokaden av Gaza må oppheves, sender Palestinavenner over hele verden til sine politikere og regjeringer. Vi gjør det for at det en dag skal bli en rettferdig fred. I et fritt og demokratisk Palestina.

For styret i Palestinakomitéen i Aust-Agder

Tore Wold

Back To Top