fbpx
Annonse:
0d5c5c0716792fd9a2a66b839286d42d.jpg

Å leve med kreft

HELSE:

Det er all grunn til å juble over den gode utviklingen i overlevelsen for brystkreft. Å få beskjed om at du har brystkreft er fremdeles et hardt slag, men selv om 600 dør årlig, viser alle statistikker at håpet om å bli frisk er høyst berettiget. Mammografi har gitt oss bedre muligheter for tidlige diagnoser, noe som kombinert med bedre og mer skånsomme behandlingsmetoder har bedret prognosene og overlevelsen.

Går man nærmere inn i de gode tallene, finnes det likevel noen mørke skyer. Selv om tre av fire brystkreftbehandlede forblir symptomfrie etter behandling, vil nesten hver fjerde oppleve at kreften kommer tilbake i andre organer. Dessverre får disse kvinnene ofte beskjeden ingen ønsker å høre:

«Du kan ikke bli kvitt kreften din.

Du har uhelbredelig kreft. »

Årets Rosa sløyfe løfter frem denne gruppen. Det er et ubehagelig tema. Det er vondt. Men det er viktig. Selv om det ligger i ordet «uhelbredelig brystkreft» eller kronisk kreft som mange liker å kalle det at man ikke kan kureres, finnes det likevel god behandling. Både livsforlengende og lindrende behandling. Det er mulig å leve lenge med brystkreft. Den kan holdes i sjakk i flere år. Mange av disse kvinnene er fortsatt i jobb og har et aktivt liv med venner og familie.

Samtidig kan vi alle kjenne på følelsen av å gå rundt med et timeglass i kroppen. Et timeglass vi ikke vet når renner ut.

Å være alvorlig syk er en påkjenning for den syke og for omgivelsene. Vissheten om at man ikke kan bli frisk, gjør belastningen mange ganger større. Noen får fysiske plager av behandlingen. Mange forteller om motløshet, avmakt og depresjon. «Jeg er den samme, men i en redusert utgave», sa en av kvinnene. Usikkerheten er stor, og spørsmålene er mange. Hvor lenge har jeg igjen? Hvordan vil dette prege familien? Samtalene med venner og bekjente? Tar jeg håpet fra mine medsøstre? Hvordan skal jeg gripe dagen og ta vare på de gylne øyeblikkene?

Det er for disse kvinnene som havner på feil side av statistikken du nå har sjansen til å vise din solidaritet. De er unge, de er gamle. De er koner. Mødre. Kjærester. Døtre. Kvinner med ambisjoner og livskraft. Kvinner som elsker noen og blir elsket tilbake. Kvinner som andre kvinner, men de kan ikke bli friske. Ved å bære en rosa sløyfe viser du at du bryr deg og tenker på dem. Ved å støtte aksjonen bidrar du også til at det kommer inn midler til forskning. Forskning gir håp om at ordet uhelbredelig en gang kan strykes foran ordet brystkreft.