fbpx
skip to Main Content
Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

En god kommune

Hva som gjør en kommune til en god kommune er blitt diskutert etter at Eidsberg kommune fikk anerkjennelse fra Europarådet for god kvalitet på lokaldemokratiet. Hvor redelig, ansvarlig, effektiv og borgnernær kommunen er, er blant det som blir målt. Kommunen kom imidlertid langt ned på Kommunal Rapports kommunebarometer, som måler over 100 forskjellige punkt, blant annet skole og bruk av biblioteket. Så hva skaper egentlig en god kommune?

I disse dager er det lett å bli lokalpatriotisk når man tar seg en tur ut av døra hjemme hos seg selv. Når sola skinner og havet glitrer er Arendal et sørlandsparadis. Når byen i tillegg preges av deilig musikk fra jazzfestivalen Canal Street, og sentrum fylles opp av alt fra morgentreninger til bugnende markeder er Arendal alt man kan ønske seg.

Så kommer høsten og vi er tilbake til byråkratikritiske saker i lokalavisene og politiske møter i kommunehusets saler. Professor Harald Baldersheim har vært med å jobbe frem Europarådets måling av kommunene, og uttaler seg om spriket i de to undersøkelsene og kvaliteten på en kommune i NRK P2s Verdibørsen. Han understreker ganske enkelt at innbyggerne er dommere for lokaldemokratiet og at det er dem politikerne og administrasjonen er til for. Innbyggere skal føle at de er representert og at de blir hørt, selv om de kanskje ikke får gjennomslag for sin sak. Han understreker også viktigheten av at kommunen legger opp til at innbyggerne i en kommune er opplyst. Arendal kommune føyer seg inn i en lang rekke av landets kommuner hvor informasjonen er god, men ikke god nok. Mens man kan finne mye informasjon på kommunens nettsider om prosesser, høringer og saksdokumenter skal det godt gjøres for en uinvidd å klare å sette seg 100 % inn i en sak basert på kommunens informasjon. Temasider for omstridte emner, informasjon om bakgrunnen for beslutninger og enkle kanaler for å få svar på enkle spørsmål mangler.

Så hva skaper en god kommune? En effektiv og borgernær administrasjon slik Europarådet vektlegger? Et bibliotek fullt av folk og en god skole slik kommunal rapport vektlegger? Svaret ligger som professor Baldersheim påpeker til syvende og sist i hva borgerne vektlegger.

Back To Top