fbpx
skip to Main Content

Vi må tenke nytt om cannabis

POLITIKK:

Cannabis er fortsatt det vanligste rusmiddelet etter alkohol og tilgjengeligheten har aldri vært høyere. Samtidig ser vi utviklingen av kriminelle miljø som har narkotikaomsetning som livsgrunnlag. Fremskrittspartiets Ungdom mener det er galt at den norske forbudslinjen skal livnære organiserte kriminelle. Tiden er inne for å tenke nytt.

Cannabis vil alltid eksistere, enten vi liker det eller ikke. Tilgjengeligheten er såpass stor at det ikke er til å unngå, og da er vi nødt til å finne fram løsninger som på best mulig måte skjermer brukerne fra farlige miljøer. For skal du ha tak i cannabis i Norge i dag er du nødt til å gå til en langer i de mørke hjørnene av samfunnet. Du møter mennesker som ikke har andre baktanker enn å tjene gode penger uavhengig av hvilken skade det gjør, og ofte vet man ikke hva man får. Flere og flere cannabisbrukere går over til sterkere narkotiske stoffer fordi man blir tilbudt det av langeren som ønsker å tjene enda bedre penger. Mange havner også i gjeld hos langere og risikerer å bli gjeldsforfulgt av farlige mennesker.

Om man legaliserer og regulerer cannabis markedet fjerner man langeren fra gata, og salg av cannabis vil ikke lenger være attraktivt for langere som kun kommer til Norge for å bedrive dette. Det er vel også unødvendig å nevne at dette vil generere inntekter til staten. Noe man i tillegg må tenke over er tilgjengeligheten for mindreårige. Langere, uavhengig om det er lettere eller sterke narkotiske stoffer de selger, bryr seg ikke om du er 13 eller 30. Alt for mange mindreårige velger stadig hasj og cannabis som et rusmiddel i tillegg til alkohol, mye på grunn av den enkle tilgjengeligheten. Skal man som mindreårig ha tak i alkohol må du ordne det med en myndig, mens skal du ha tak i andre rusmidler kan man selv bare ta en tur til byen. Det er derfor viktig at man regulerer cannabis og setter aldersgrense ved myndighetsalder slik at man minsker tilgjengeligheten for mindreårige. Det er også viktig å nevne oppløftet politiet vil få av å ikke lenger bruke unødvendige ressurser på å forfølge og straffe mennesker i besittelse av cannabis. Disse ressursene kunne heller vært brukt på viktigere ting som oppfølging av voldsog overgrepssaker, forebyggende arbeid ute og raskere utrykning i nødssituasjoner. Det er helt tullete at politiet skal straffe og bøtelegge voksne mennesker for at de tar et valg som kun går ut over deres eget liv. Slikt overformynderi burde ikke forekomme.

Motstanderne av en legalisering mener at det vil føre til at unge mennesker tror at cannabis er «helt greit», og at forbruket vil øke betraktelig. Det er trist å se at folk ikke tror at voksne mennesker er i stand til å ta ansvar for eget liv. Hvor mange tror dere begynner å røyke bare fordi at de vet at det er tobakk bak disken på Kiwi når de handler middag? Ikke mange. Gjeldende tankegang gjelder cannabis og. Har man lyst til å prøve cannabis er tilgjengeligheten allerede så enorm at det spiller liten rolle om man kjøper det på gata eller i en butikk, det er like enkelt å få tak i uansett. Da kan man like så godt fjerne langeren og heller la staten overta salget slik at vi får bedre kontroll over alderen på kjøperen og kontrollere at cannabisen er cannabis, og ikke syntetisk eller en blanding med sterkere rusmidler.

Man er nødt til å se objektivt på legaliserings debatten. Det handler ikke om å være for eller imot hasj. Det handler om å finne best mulige løsninger for de menneskene som velger å bruke rusmidler, enten det er alkohol, hasj eller narkotika, og løse opp i en samfunnsfloke som bare vokser og vokser. Jeg ser bare én løsning; legalize it!

Silje Flaten Haugli

Styremedlem Agder FpU

Back To Top