Dit haren hopper…
For den som skulle tvile: Debatten om skolene skal i gang igjen, både barneskoler og ungdomsskoler denne gangen. Hva som skal skje med utsmykningen i Arendal kapell vil neppe bestemmes det neste året, men et utvalg skal settes ned etter valget. Og Arendal bystyre har ikke en posisjon, men muligens et flertall.
Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert tider. Så idet nedtellingen til lokalvalget bikker under 100 dager serverer Arendals Tidende deg en oppsummering.
Arendal bystyre hadde en posisjon frem til budsjettet skulle vedtas i 2013. Den besto av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti. Da FrP ikke ble med på å legge ned skoler og øke eiendomsskatt, ble de byttet ut med Venstre og Pensjonistpartiet i det gode selskap. Partiene hadde ikke noen annen samarbeidsplattform enn budsjettet, og kunne ikke kalles en «posisjon», men flertall hadde de, knappest mulig som sådan. Pensjonistpartiet klarte å redde Eydehavn skole i forhandlinger med Høyre og KrF da de var på jakt etter nye samarbeidspartnere, men Nesheim og Løddesøl måtte de la gå. Disse ble dermed vedtatt nedlagt i det bystyret hvor budsjettet skulle vedtas, slik alle mente at det ikke måtte skje.
Pensjonistpartiet hadde imidlertid tidligere lovet at de ikke ville legge ned skoler, dessuten var de imot økt eiendomsskatt. Derfor meldte bystyrets to representanter seg ut av Pensjonistpartiet, i tillegg ble de ekskludert. Begge hadde vært innom flere andre parti tidligere perioder også. Nå er disse meldt inn i Høyre. Samtidig har Knut Tveiten meldt seg ut av Høyre og inn i Pensjonistpartiet. Han prekte på mange grunner til det, men skolenedleggelse var nok den viktigste.
Så må det vel også nevnes at partihopping ikke er noen ny aktivitet i Arendal bystyre, vi har lagt en 20 år lang Barbudebatt bak oss, som denne lederspalten ikke har mange nok linjer til å gå inn i. I Norge er dessuten lokalvalget organisert som et personvalg. Det er enkeltpersoner som velges inn i lokale styrer og stell, og disse enkeltpersonene har da friheten til å skifte partitilhørighet. Om dette er en valgorden som er moden for revisjon kan imidlertid Arendal bystyre 2011-2015 bidra til å sette et kritisk spørsmålstegn ved.
Så gjenstår spørsmålet. Hva hjelper dette når Arendals stemmeberettigede befolkning skal gå til urnene 14. september i år?
Du får stemme på noen du liker godt da.