fbpx
skip to Main Content
Grete A. HusebøAnsvarlig redaktør

Den store striden

Torsdagens styremøte i Sørlandet sykehus helseforetak markerte et foreløpig punktum i kampen om landsdelens helseressurser, et foreløpig punktum og et nederlag vel å merke. Når Kristiansands sykehus er definert som hovedsykehus, mens Arendal og Flekkefjord har så få definisjoner at de nærmest mangler navn er det viktigere enn noen sinne å fortsette å kjempe for et stort og trygt sykehus i Arendal og Aust-Agder. Når Kristiansand er definert som hjemby for hovedsykehuset hjelper løfter om bevaring av PCI-avdelingen fødetilbud og akuttmottak lite, for hovedsykehuset vil naturlig over tid trekke til seg de viktigste funksjonene og faren for å stå igjen som et lite lokalsykehus med akuttfunksjon som institusjonens hjerte er overhengende. Derfra er veien kort til nedleggelse.

I dagens utgave av Arendals Tidende kan du lese om de lokale reaksjonene på vedtaket fattet av styret i det regionale helseforetaket. Vedtaket føyer seg inn i en lang rekke avgjørelser hvor sykehuset i Arendal har blitt nedprioritert. Nå mener imidlertid de lokale politikerne nok er nok, og varsler tunge skyts i kampen videre.

Avisa du nå holder i hånda kan imidlertid også fortelle deg historien om nettopp hvorfor det lokale sykehuset i Arendal er så viktig. Historien om 69 år gamle Olga Kube-Noddeland som i dag både kan gå på butikken, ta bussen og vandre ute på glatta alene forteller ikke bare om et fantastisk rehabiliteringsteam som har hjulpet henne tilbake til en funksjonell hverdag. Historien forteller hvor viktig det er å bli tatt imot av et godt, stabilt og trygt team når noe av det mest rystende som kan skje i et menneskes liv inntreffer, og man akutt innlegges på sykehus. Olgas opplevelse er et privilegium arendalitter må verne om i tiden som kommer.

Neste store steg i sykehusdebatten er regjeringens fremlegging av en nasjonal sykehusplan som forventes i løpet av våren. Offisielt har det ikke kommet noen klare føringer fra regjeringen, verken på hvor høyt nærhet til sykehus skal prioriteres, eller på hvor trygt sykehuset i Arendal står. Men nordvest for Kristiansand og Arendal ligger Kristiansund og Molde. Og idet lokale politikere våger seg utpå å mene at helse minister Bent Høie må gripe inn i sykehusstriden, våger også Arendals Tidende seg utpå og håper at Høie har lært av en sykehuskamp før han går inn i en annen.

Back To Top