fbpx
skip to Main Content

Hva nå?

Forrige uke kom nyheten om at Hovefestivalen kan ha blitt arrangert for siste gang. Nylig skrev også Arendals Tidende om utviklingen med stadig flere tomme butikklokaler i sentrum. Nå ser det også ut som flaggskipet Zachariassen kaster inn håndkledet og overlater lokalet i Langbryggen 1. til nye muligheter, men hvilke muligheter er egentlig igjen?

Arendals utviklingsproblem er todelt, først handler det om sommeren. Når sola skinner har Arendal en merittliste lang som en solfylt sommerdag. Arendalsuka er nyeste stjerne på den glitrende blå sommerhimmelen, og Canal Street holder fortsatt stand. Ellers har både Hovefestivalen, båtracet, båtmessa, TV2s sommershow og NM i klatring glippet fra sommeragendaen vår. Store og små arrangement har brent ut og endt sine dager som stjerneskudd.

Båtracet var startskuddet for det sommereventyret Arendal har opplevd de siste årene. Med NGP fikk nasjonal og internasjonal turisme til Arendal en pangstart. Siden er nok Hovefestivalen det som i aller høyest grad har gitt byen vår det idylliske sommerstemplet den fortjener, særlig blant ungdom. Agderforskning har konkludert med at Hovefestivalen er viktig for unges oppfatning av Arendal. De har også regnet seg fram til at NGP, Hovefestivalen og Canal Street til sammen genererte 180 millioner kroner i løpet av ett festivalår, hvorav 35 millioner kroner gikk til næringslivet i Arendal. Hvor er vilja til å ivareta disse viktige trekkplastrene til Arendal sentrum, og til hele kommunen?

Andre del av problemet heter høst, vinter og vår, og her er vi riktignok kommet et godt stykke på vei. Julemarkeder og vinterfestivalen er blant attraksjonene som preger kommunen året rundt. Vitensenteret og et tett program på kulturhuset sikrer også kulturelt mangfold og gjør det nærmest umulig å kjede seg om du er villig til å komme deg opp av sofaen. Dette er imidlertid ikke nok til å trekke folk og sikre bosetting.

For å sikre bosetting i Arendal må vi ha to ting: billige boliger og attraktive jobber. Med over 400 boliger til salgs skal det ikke være noe problem å finne seg et sted å bo, med så mange ledige boliger er det også i aller høyeste grad kjøpers marked. Det er imidlertid ikke arbeidstakers marked. Og uten tilgang på attraktive jobber vil få unge velge å bosette seg i Arendal. 953 sto registrert som helt uten arbeid i Arendal i september, til sammenligning er 53 ledige stillinger registrert på NAVs jobbdatabase og 55 er registrert på Finn.no. Altså er det omkring 18 ganger så mange arbeidsledige som det er ledige jobber i kommunen vår nå.

Det er graverende tall og trender vi ser rundt oss i disse dager, og om vi vil ha håp om å bli noe mer enn en vakker sommerby er det på tide å våkne.

Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Back To Top