fbpx
skip to Main Content

Flink pike. Flink gutt?

I løpet av de neste månedene skal ungdom over hele landet velge hvilken retning de skal gå etter ungdomsskolen. Forrige uke kunne du i Arendals Tidende lese om et mylder av muligheter på fylkets utdannings messe på Sam Eyde videregående skole. Her kan ungdommen se verden for sine føtter, alt fra frisør og elektriker til media og allmennfag står på menyen. Aldri før har norske unge hatt så mange muligheter som nå, så hvorfor øker stadig antallet som oppgir at de sliter psykisk og synes det er vanskelig å leve opp til forventningene fra omverdenen?

«Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol» sa rusforsker Sverre Nesvåg til Bergens Tidende forrige uke. Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) tar årlig for seg utviklingen hos norsk ungdom i rapporten Ungdata. Fjorårets tall ble presentert i høst, og viste både positiv og negativ utvikling. Norsk ungdom drikker mindre, røyker ikke, skulker ikke skolen og bryter ikke loven. «En veltilpasset ungdoms generasjon» kategoriserer NOVA dem som, men samtidig oppgir stadig flere plager som er relatert til stress. Dette gjelder særlig jenter. Ifølge undersøkelsen sliter hver fjerde jente i 16-17-årsalderen med psykiske plager og stress-symptom.

«Flink pike»-syndromet er ikke en reell diagnose, men har vokst frem som en betegnelse på jenter og unge kvinner som identifiserer seg med sine egne prestasjoner og i høy grad vurderer seg selv utfra dem. Det er merkelig at gutter og unge menn med høye forventninger til seg selv ikke betegnes på samme måte. Av en eller annen grunn er begrepet «Flink gutt» i de fleste tilfeller forbeholdt veldresserte dyr.

Når vi unnskylder plagene vi ser hos ungdom med «Flink pike»diagnosen beveger vi oss ut på farlig farvann. I uttrykket ligger et implisitt budskap om at det er noe særegent og spesielt når jenter og unge kvinner oppnår noe, og at dette egentlig ikke er noe de har kapasitet til. Jenter, unge kvinner og godt voksne kvinner med sterke ambisjoner har en tendens til å stemples som litt for pågående og slitsomme. De er gjerne «fryktelig ambisiøse», mens gutter og menn er som regel bare fremadstormende og ambisiøse.

Fremadstormende gutter, jenter, kvinner og menn er dyktige individer som hver på sin måte har lykkes. Dette må vi ikke glemme i debatten om de flinke ungdommene, som sliter psykisk. At disse får den hjelpen i de viktige årene de nå skal inn i er viktigere enn kjønn og «flinke piker».

Back To Top