fbpx
Annonse:
8e556c4b1e420efcfe39b147d3683307.jpg

Svart urettferdighet

I dagens utgave av Arendals Tidende kan du lese om det Arendalsbaserte selskapet Ren Konsult, som sliter med at mye av deres konkurranse er virksomheter som driver uten godkjente arbeidskontrakter og ofte uten å skatte fra arbeidet. Med andre ord må de konkurrere med virksomheter som lønner sine ansatte langt under tariff, og hvor arbeidskontrakt er et fremmedord.

Renholdsbransjen har sammen med byggebransjen slitt med sosial dumping og svart arbeid. Det var en viktig grunn til at godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter ble innført i 2012. Alle renholdsbedrifter ble pålagt å skaffe seg godkjenning, og i kravene ramses blant annet opp at de ansatte skal ha godkjente kontrakter og at virksomheten skal være godkjent i enhetsregistret. Det sammenskjedde i byggebransjen.

I dag er 38 renholdsbedrifter godkjent og registrert i Arendal kommune, men det er god grunn til å tro at flere enn dem opererer innen bransjen. På nasjonal basis sørger kun to av ti av dem som leier inn renholdstjenester for at leverandøren er godkjent. I Aust-Agder kan tallet heldigvis synes noe lavere, av 30 undersøkte bedrifter fikk 12 reaksjoner mot seg. Skrekkhistorier om personer som ikke har fått betalt for vaskejobbene sine har vi sett flere av, blant annet skrev Dagbladet i fjor om nærmere 30 ansatte som hadde vasket for Rema 1000-butikker for skammelig lav lønn. Senere har regjeringspartiet Høyre signalisert at de vil styrke arbeidstilsynet og innføre nye tiltak, men ingen er truffet så langt.

Budskapet fra bedriften Arendals tidende i dag besøker er enkelt: «Skriv om dette så folk forstår hvorfor vi priser oss høyere.» For mange er møtet med en vaskejobb det første møtet med det norske samfunnet. På Ren Konsult er hele 13 nasjonaliteter representert blant de ansatte. Disse menneskene fortjener en bedre start på sitt norske liv enn underbetalte vaskejobber.

Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør