fbpx
skip to Main Content

Oversvømt konklusjon

Da det regnet så mye at jorder over hele Arendal ble transformert til innsjøer fikk vi også nok et kraftig argument i sykehusstriden. Sykehuset i Kristiansand ble oversvømt og viste dermed helt tydelig at flere sykehus på Agder er viktig for beredskapen.

I Arendal måtte brannvesenet rykke ut for å bistå med å tømme en kjeller på Tromøy, også i Havnegaten i sentrum ble det oversvømmelse i en kjeller. Likevel fikk Sørlandet sykehus i Kristiansand den største på ­ kjenningen, der sto vannet høyere enn sykesenger og flere rom er helt ødelagt etter uværet. Det skal ha vært ett tett sluk som førte til at vannmengden ble uhåndterlig for sykehuset.

NRK meldte tirsdag at flommen kunne vært unngått, ifølge teknisk rådgiver i Geodata Tore Jensen. Etter flommen har Jensen undersøkt grunnforholdene på sykehusområdet og kommet frem til at flere millioner kunne vært spart om sykehuset hadde sjekket forholdene og satt i gang tiltak. Sykehuset på Eg i Kristiansand ligger nemlig midt i et flomområde. Jensen mener også det er de nyere delene av sykehuset som er mest utsatt for flom.

Driftsdirektør på Sørlandet sykehus er Per W. Torgersen. Han er også ansvarlig for Utviklingsplan 2030 som tar for seg strukturen på sykehus på Sørlandet, og som har konkludert med at ett sykehus i Kristiansand er det beste alternativet. Torgersen mener det er usikkert om en flomsimulering som den Jensen har undersøkt ville tilført vesentlig ny kunnskap. Basert på forutsetninger om vann og vassdrag i bymarka, nedbør, grunnforhold og avløpssystem, har vi i våre risikovurderinger tidligere ikke vurdert flomfaren som stor, sier han til NRK. Han medgir likevel at den vurderingen nok ikke er helt riktig.

Utviklingsplan2030 har konkludert med at tomta i Kristiansand er den beste å bygge ut ett nytt storsykehus på, og at tomta i Arendal ikke er stor nok. En sånn konklusjon bør miste noe av sin troverdighet når sykehuset som allerede ligger på tomta blir oversvømt av flom, og at det kunne vært unngått om grunnforholdene ble sjekket nøyere.

Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Back To Top