fbpx
Annonse:
Grete A. HusebøAnsvarlig Redaktør
Grete A. HusebøAnsvarlig redaktør

Skal, skal ikke… ha «rehab» midt i narkogryta?

Arendals Tidende brakte mandag nyheten om at Tyrili-stiftelsen etablerer seg i Arendal, midt i sentrum. I en by med alt for mye rus, og alt for lite rusbehandling synes det nesten paradoksalt å protestere mot en slik etablering, kritikken har likevel mye i seg.

Politiet skylder en merkbar økning, 1,9 prosent, i antall narkotika saker på Agder fra 2013 til 2014, på hardere innsats på feltet. Samtidig erkjenner også arendalspolitiet at det blir stadig mer omsetning av narkotika i byen vår. Arenasenteret og McDonalds trekkes frem som steder hvor nærmest hvem som helst kan skaffe seg det de vil ha for den rette summen. Arendal har heller aldri vært fremmed for stoffbruk, og en økning legger seg kun på topp av en allerede vanskelig situasjon.

På tross av mange brukere og høy omsetning har vi ingen behandlingstilbud for rusmisbrukere i Arendal. ARA på Bjorbekk har det de siste årene kun vært avrusningsklinikk etter at behandlingstilbudet ble lagt ned. Med andre ord må de fleste som trenger hjelp til å bli kvitt sin avhengighet ut av byen vår, og ved hjemkomsten blir de kastet rett tilbake i en realitet og omgangskrets de nærmest har glemt. Mangel på ettervern skaper en unødvendig risiko for tilbakeføring til en hverdag i rus.

Dermed virker det nesten paradoksalt å tale imot når et av landets mest anerkjente rehabiliteringstilbud etablerer seg i Arendal. På Tyrili kan rusmisbrukere få behandling mot sine lidelser for så å få lov å komme gradvis tilbake til samfunnet. Ved å etablere seg midt i bykjernen går Tyrili foran med en annerledes satsning på eksponering for hverdagslige problemer. Om denne satsningen vil vise seg vellykket eller ikke vet vi ikke ennå, men Tyrili har også gått foran med liberale holdning til rusbehandling tidligere. Ved diskusjon rundt behandling av HIV-syke og behandling med legemiddelassistert behandling for å nevne noe, dette har nordmenn flest en langt mer positiv holdning til i dag enn da Tyrili startet opp.

Til tross for noe nyansering må Arendals Tidende likevel stemme i når politiets narkosjef i Arendal, Asbjørn Rød, sier at leilighetene med hell kunne vært plassert et lite stykke utenfor sentrum, og at det synes voldsomt brutalt å skulle rehabiliteres fra rusmisbruk midt i narkogryta.