fbpx
skip to Main Content
40-år: Gjennom et 40 års yrkesaktive liv som dikter/låtskriver i Arendals alternative musikkmiljø, gir Øyvind Bjørnsen nå ut sin egen bok.

Øyvind Bjørnsen samlede verker: Et tekstrike mellom søvn og søvnløshet

I boken “Søvnløs vokter vokter sinnet”, innhøster Øyvind Bjørnsen musikk, poesi og kunstneriske tekster, gjennom et 40 års yrkes­aktive liv som dikter/låtskriver i Arendals alternative musikkmiljø. Lørdag 12. november blir det også boklansering og minikonsert ved No 9 cafe.

-En liten snappy tittel forteller Øyvind mystisk, når vi omsider finner tid til å sette oss ned for en prat rundt den nyankomne boken hans.

-Når jeg skriver så handler det ofte om et sted mellom en våken og drømmende tilstand. Jeg har fått søvnapne, noe som gjør at jeg sliter med søvnen, og jeg sover veldig ustadig. I gjengjeld så gir det rom for en veldig aktiv og kreativ hjerne.

  • Jeg liker å se på det hele som en slags limbo. Da dukker det ofte mye spennende frem i sinnet mitt. Både bilder, personer og tekster, finnes mye av i boken min. Det har vært en lang karriere og jeg har skrevet nå i mer enn 40 år.

-Det føles godt å oppsummere det hele i denne boken og ikke minst gjøre den tilgjengelig for almenheten, forteller Bjørnsen videre.

De døde losene
Boken starter også med teksten “FORLIS” (havet risser runer), en fortelling og et bakteppe om et utenfor Merdø ved navn “Gravene”. Stedet heter ikke Gavene for ingenting, men refererer til en gravplass hvor sjøfolk har forlist over flere hundre år.

-Dette var navnløse sjøfolk, og teksten er en hyllest til de livene som gikk tapt. Jeg kommer selv fra en sjømannsfamilie, på min fars side, sier Øyvind.

Surrealisme og Dadaisme
Øyvind er også veldig glad i kunst og inspirert av surrealismen og Dadaismen.

-Det var veldig mange som var så ødelagte etter første verdenskrig, at de trengte en måte å få ut følelsene sine på. Her ble kunsten spesielt brukt. Det hele ble en motreaksjon til krigen.
-Jeg har også valgt å kun skrive på norsk. Det har vært den enklest måten for meg å kunne uttrykke meg på.

Inspirert av folk, sted og tid
-Bak de 51 diktene, ligger det også en dyp mening åpen for tolkning, og det får meg til å tenkte tilbake på hvordan jeg først selv fikk lyst til å bli musiker.
-Da jeg vokste opp var Beatles det første som traff meg, og som sa meg så mye mere enn bare musikk og tekst. Jeg drømte meg bort og lagde mine egne fortellinger, når jeg hørte musikk som inspirerte meg. Når det fungerer blir det til små mikro romaner, som forteller en masse uten å bli for konkret. Slik er det jeg tenker, og ønsker for mine dikt. Og som de gamle grekerne omtalte diktet – “Ta Mele” poesi som skal synges.

-Jeg håper så klart at mine tekster vil inspirere andre til å gjøre lignende ting i fremtiden, sier Øyvind håpefullt.

Hvorfor ønsker du at tekstene forblir så åpne for tolkning?

  • Jeg ønsker det gjennom den kreativiteten det gir oss. Boken blir også en “kake” bestående av flere lag, hvor du kan finne mer ut etter hvert som man utforsker seg gjennom.
  • Flere av verkene har også tilknyttet en egen QR kode som kan ta det videre til en konsert, sang el. Jeg ønsker at leserne skal få lov til å utforske seg frem og tilbake over tid. Denne boken trenger heller ikke leses fra A til Å.

    Utålmodig
    Det kan virke som et fellestrekk for artister det å vill skape mye forskjellig. Øyvind er heller intet unntak, og både skriver, spiller, synger og komponerer, men hva mener egentlig artisten selv er den underliggende årsaken til all denne produksjonen?
  • Jeg vil vel si u-tålmodighet og rastløshet. Jeg må jo prøve å samarbeide med andre også, det å kunne kaste ideer frem og tilbake med andre, liker jeg svært godt.. Det gjør meg til en multi-kunstner. Jeg liker også best å jobbe med flere ting samtidig, da får man energi fra den ene tingen, man så kan overføre til et annet prosjekt, sier Øyvind.

Boklansering og konsert på No 9.
I boka “Søvnløs vokter vokter sinnet” finner du både rene dikt og tekster som har blitt til låter med ulike band og varierte musikksjangere. På boklanseringen får du også sjansen til å høre Bjørnsen live, med samarbeidspartnere, samt sikre deg trykk fersk bok med personlig hilsen fra forfatteren! Gratis inngang!

-Jeg håper så mange som mulig kommer innom for å kjøpe boken og få med seg­­ konserten, avslutter Øyvind.

Sorry. No data so far.

Back To Top