fbpx
skip to Main Content

Ny festival om kriminalitetens mørke hjørner

True crime festivalen er landets eneste festival med ekte forbrytelser og ekte historier, direkte fra scenen. Møt ex-kriminelle og ikke minst de som forteller historiene deres, ansikt til ansikt – live!

True crime Festivalen er en begivenhet som samler ekte historier og brutal virkelighet live på scenen. Og hvilken arena kan være mer unik og passende enn Fengselshotellet i gamle Arendal fengsel. Festivalen går over to dager 30.-31. August og tilbyr et dypt innblikk i kriminalitetens komplekse verden og ekte erfaringer fra landets mørkeste kriminelle historier.

Norges største krimpodcaster «Avhørt» og VGs «Krimpodden» deltar for å hjelpe publikum med å forstå hvorfor enkelte mennesker utfører handlinger som for de fleste av oss er helt uforståelige, sammen med en rekke høyprofilerte krim-profiler og eksperter.

Landets største Krim-profiler

Festivalen starter fredag med omvisning på Fengselshotellet ved daglig leder og tidligere innsatt, Audun Garthe, etterfulgt av foredrag med forfatter og krim-journalist i NRK Erlend Frafjord, kjent bla. for boken «Tina som forsvant». Frafjord har fulgt tre forvaringsdømte i tre år, og han håper å få en av dem med seg til festivalen for å svare på hvorfor de begikk sine handlinger og hva de tenker om muligheten for å kanskje aldri slippe ut i samfunnet igjen.

Deretter forteller programlederne i «Avhørt» om hvordan deres podcast gikk fra ingenting til å bli Norges aller største podcast, før rettspsykiater Susanne Nordby Johansen fra podcasten «Psykohoder» inntar scenen. Hun har deltatt i noen av Norges mest kjente rettssaker, inkludert Baneheia og Breivik-saken, og vil dele sin innsikt om hvem disse kriminelle er, og hva som skjedde da de begikk sine forbrytelser.

Fredagen avsluttes med advokat Sigurd Klomsæt som har jobbet med både Birgitte Tengs og Baneheia-saken. Han prater om temaet justismord og hvordan slike feil kan oppstå. Han vil diskutere Scandinavian Star som fortsatt står uoppklart, Birgitte Tengs-saken, og drapet i akebakken. En av de uskyldig dømte fra akebakkesaken, som levde med morderstempelet i 30 år, vil også snakke ut for første gang.

Etter det faglige avrundes fredagen med middag, mingling og godt selskap utover kvelden i landets første og eneste Fengselshotell. Du kan benytte sjansen til en omvisning og et dypdykk i noen av de mange historiene og fortellingene i det gamle fengselet.

True Crime festivalen samler en rekke høyprofilerte gjester. Blant annet teamet bak Norges største podcast «Avhørt» og krimforfatter Jørn Lier Horst.

Podcast, debatt og kjente forfattere

Lørdagen byr på en rekke True crime-medier som «Avhørt», «Krimpodden», og «Åsted Norge» på TV2 med bla.krimforfatter Jørn Lier Horst. Oslo fengsel deltar i en debatt om kriminalomsorgen, og justisministeren er invitert og har bekreftet at hun ønsker å delta om hun kan. Olav Rønneberg, krimreporter i NRK, vil dele sine erfaringer fra terrorangrepet under Pride, der han var og rapporterte live på stedet.

Øystein Milli skal dykke ned i trippeldrapet på Orderud, og kanskje vil Per og Veronika Orderud også delta..? En annen sak som diskuteres er flydroppsaken i Lillesand, en kompleks historie involverende den myteomspunnede Nordlandsmafiaen. Det spekuleres i om politimenn var involvert i narkotikadistribusjon, som kan avsløre en stor skandale 30 år senere. I tillegg blir det live musikk og pauseshow med den kriminelt morsomme lokale standupkomikeren Ahmed G.

Audun Garthe på Fengselshotellet understreker at festivalen også inkluderer en rekke mindre eventer, så vel som matservering. Her kan du kjøpe både “Crime-burger” og “Gangster-fries”, og fredagen får du en nydelig treretters middag med det passende navnet “Last meal” inkludert i billetten.

Vil forebygge ungdomskriminalitet

Audun forteller også at billettprisene er med å støtte Fengselshotellets forebyggende arbeid for ungdom og skoler i distriktet, som i dag drives på frivillig grunnlag.
 - Jeg har selv vært i 31 forskjellige fengsler og jobber nå mye med frivillig forebyggende arbeid. Vi har allerede hatt nesten 10.000 skoleelever og ungdom på besøk, der vi holder foredrag og viser frem fengselsceller, glattceller og historier fra fengselet, og jobber med å opplyse om rus og kriminalitet så vi kan unngå at barn og ungdom kommer i det miljøet før det er for sent. Alle skolene som har vært her sier det samme, at dette burde være obligatorisk skoleundervisning.

Gamle Arendal er i dag bygget om til landets eneste Fengselshotell. Her kan gjester få en historisk omvisning fra innsiden av byens tidligere høysikkerhetsfengsel og bo i gamle fengselsceller som er gjort om til luksuriøse hotellrom. Fengselet bruker også store ressurser på forebyggende arbeid for barn og ungdom.

Audun forteller at for å kunne jobbe med forebyggende arbeid, må man også forstå hvorfor folk gjør kriminelle handlinger, som er et viktig tema ved festivalen.
 - For å forstå forebyggende kriminalitet må du også forstå de som begår kriminalitet. Hvorfor gjør de det, hva tenker de osv. Det er et viktig tema på festivalen, ikke bare å høre om kriminelle handlinger, men også å forstå personene, psyken og handlingene bak.

Målet er å selge rundt 800 billetter for å kunne dekke kostnadene til å gjennomføre en festival i så stor skala. Overskuddet vil gå til å støtte det viktige forebyggende arbeidet ved Fengselshotellet.
 - Vi er veldig takknemlige for at Fengselshotellet sammen med Arendal By og Novemberfilm ønsket å være med å støtte ideen om en True crime festival til inntekt for forebyggende arbeid for barn og ungdom. Nå håper jeg så mange som mulig vil være med på et unikt, spennende, faglig og nervepirrende event til støtte for en viktig og god sak den 30. og 31. august på Fengselshotellet i Arendal, avslutter Garthe.

Mer info og fullt program på Truecrimefestivalen.no

Back To Top