Annonse:
4f95db46975ea9a1100ecf920825a256.jpg

Historisk sus over Arendal

Styreleder, Kristen Bjormyr, forteller til Arendals Tidende at det er et helt spesielt år for den historiske folkefesten.

– Vi setter ekstra fokus på 200 års-jubileet til Norges grunnlov. I tillegg er det jubileumsår for selve arrangementet, som i år er den tiende i en uavbrutt rekke, og det skal vi selvfølgelig markere, sier han.

Historisk ramme

Tidligere har folkefesten blitt avviklet på Kanalplassen med markedsboder, underholdning, draktparade og servering av vått og tørt. I år foregår derimot arrangementet på Torvet.

– På grunn av at vi har valgt å legge arrangementet under Arendalsuka, måtte vi nødvendigvis flytte på oss. Torvet var et naturlig valg, sier Bjormyr.

Målet for stiftelsen Kjæmpestaden er å gjøre kjent Arendals stolte historie og identitet, og tilby spennende opplevelser for store og små innen en slik historisk ramme.

– Vi ønsker at Kjæmpestaden skal være både minnerik og innholdsrik. Vi rigger opp markedsplass og leir med mange spennende utstillere, vertshus, musikk, tablåer og underholdning, forteller styrelederen.

Vått og tørt

I det våte element blir det også historisk sus. Arrangøren gjentar suksessen fra i fjor og inviterer til trebåttreff i Pollen.

– Vi vil gjenskape stemningen i Pollen slik det var for femti år siden. Alle typer trebåter ønskes velkommen, og vi håper Pollen blir fylt av vakre trebåter, som i fjor, forteller han.

Historieformidling er en del av kjernen i Kjæmpestaden, og Bjormyr oppfordrer alle trebåt-eiere til å bidra til en maritim atmosfære og fortelle de gode historiene fra havet.

På Torvet står Kokkenes Mesterlaug for servering av mat. Årets tema er «Tradisjonsmat», og kokkene lover mange fristelser og kulinariske opplevelser. Bondens marked vil også være tilstede med kortreist lokalprodusert mat.

Krutt og kanoner

I forbindelse med avslutningen av Arendalsuka smeller Arendal Borgelige Militaire løs med kanoner og krutt med salutt fra Kirkebakken mot Sam Eydeplass.

– Arendal vil klart få merke at hos borgervæpningen i Arendal er beredskapen høy og kruttet tørt, så alle sarte sjeler er herved advart, sier Bjormyr spøkefullt. Han oppfordrer videre alle som har et historisk antrekk til å delta på den tradisjonelle draktparaden gjennom sentrum.

– Kom gjerne som bondekone, smed, prest, embedsmann eller sjømann. Vi legger ingen begrensninger bortsett fra at det skal gjenspeile historien, sier han.