Annonse:
RØRENDE: Sønnene Espen Og Ole Johan Lillegaard Arrangerte Minnekonsert For Sven Lillegaard I Lille Torungen, Onsdag Kveld.
RØRENDE: Sønnene Espen og Ole Johan Lillegaard arrangerte minnekonsert for Sven Lillegaard i Lille Torungen, onsdag kveld.

Hedret farens minne med musikalsk fest

Jazzmusiker og spillemann, Sven Lillegaard, gikk bort 15. mars i år, 79 år gammel. Han har satt dype musikalske spor etter seg, og onsdag kveld inviterte sønnene til minnekonsert i Lille Torungen for å hedre hans minne. 

På scenen sto Svens saksofon og klarinett oppstilt, sammen med en enkel rød rose, og hele Lillegaard Tradband.

BASISST: Sønnen Ole Johan Lillegaard spiller bass i tradbandet.


Til minne om Sven
På scenen sto også Ole Johan Lillegaard, sønnen til Sven, som har vært bandets faste bassist i en årrekke. Det var han og broren Espen som tok initiativ til å arrangere minnekonserten gjennom Lillegaard Tradband, for å hedre farens minne.

Lillegaard Tradband ble sftiftet i 1984 av Sven, Dag Johnssen og Per Røed. I 34 år har de holdt bandet ved like, med kun få utskiftninger, og Sven var aktiv helt fram til for få år siden da han for alvor ble redusert på grunn av sykdom.
Tradbandet gledet mange gjennom åra, de har opptrådt på TV og spilt sammen med en rekke kjente norske og utenlandske musikere. Sven og bandet mottok blant annet Arendal kommunes kulturpris i 1999 for deres innsats for kulturlivet i Arendal.  Gjennom to og en halv time onsdag kveld fikk publikum høre musikken og historiene om Sven. På scenen sto hans faste og gode følgesvenner gjennom et langt musikalsk liv, kameratene i tradbandet. Dag Johnssen på trombone og sang, Josten Hetland på piano, Tor Flaa på trompet og sang, Marek Derdowski på trommer og Ole Johan Lillegaard på bass rørte tilhørerne i sin formidling av Svens liv. Bandets trombonist, Dag Johnsen, ledet publikum gjennom konserten med små fortellinger om menneskene Sven traff på sin vei, og om alle de eventyrlige musikalske eskapader han opplevde gjennom livet.
– Det er noe som mangler i bandet i kveld, vi savner Sven og hans musikkglede, sa han.
Spillemannen omtaltes som en glad og lekende musikant som spredte mye glede rundt seg, og minnekonserten ble gjennomført i Svens ånd med mye humor og glede. Og publikum lot seg villig berøre. Mange av de fremmøtte var nære venner og familie av den avdøde musikeren, og det var både latter og tårer i løpet av kvelden.

Gehør

Sven begynte å spille i Stokken skolekorps som elleveåring, og det var da det hele startet. Men selv om han først spilte i skolekorps, var han ikke den sterkeste noteleseren, ifølge bandmedlemmene i tradbandet.
– Sven spilte aldri etter noter, han brukte ørene, og han satt ofte ved radioen og øvde til låter som ble spilt der, han hadde et fantastisk gehør.  Det nytta ikke å si til ham at vi tar den i den eller den duren, han måtte lytte seg fram til det. Så prøvde han seg litt fram med noen toner til han traff, og så var han der, det funka alltid, han måtte gjøre det på sin måte, fortalte Dag Johnssen lattermildt fra scenen.
Han kunne også fortelle at det ikke alltid var like enkelt når de skulle opptre sammen med storheter, og særlig da de skulle spille sammen med Nora Brockstedt på festivalen Canal Street i 2003, ble det nesten krise.
– Hun kunne ikke synge i den duren vi hadde øvd inn, men vår pianist Knut Heggland, som dessverre har gått bort, klarte å roe henne ned. Det endte bra til slutt og det ble en flott konsert, mimret han.

STEMNING: Konserten ble gjennomført i Sven Lillegaards ånd.

Inkluderende
Nesten alle i Arendal visste hvem Sven var. Enten så kjente de ham, eller så har de sett ham i bybildet. Han var blant annet svært synlig i musikkfestivalen Canal Street, og hvert eneste år siden festivalen starta spilte han på festivalen. Festivalsjef Mats Aronsen gikk på scenen for å si noen ord om den engasjerte jazzmusikeren.
– Sven hadde mye musikkglede som han spredte rundt til folk, og han og tradbandet har vært en viktig del av musikkmiljøet i Arendal. Hvert år siden starten av festivalen spilte Sven i paraden gjennom sentrum. Til og med i fjor sommer gikk han i paraden, selv om han ikke orka å spille, sa festivalsjefen.

STAPPFULLT: Minnekonserten trakk cirka 120 publikummere til Lille Torungen, onsdag kveld.

Sven hadde mange venner, og flere av dem var invitert til å opptre på scenen onsdag kveld. Gitarist Espen Larsen, pianist Rasmus Solem, trommeslager Åge Munch Olsen, vokalist Solveig Andersen, bassist Kevin Miller, visesanger Jan Thygesen og trompetist Tore Onsaker bidro med musikalske minner til stor glede for tradbandet og de fremmøtte. Flere av kveldens musikere trakk særlig fram Svens inkluderende vesen og hans evne til å få folk til å føle seg vel.
– Han spredte alltid godt humør og hadde en egen evne til å finne fram til musikere, hvor han enn var. Da jeg traff Sven og han skjønte at jeg spilte trompet, ville han at jeg skulle spille med bandet, selv om jeg sa at jeg egentlig var en visesanger, sa Tore Onsaker da han gjestet bandet på trompet og vokal.
Også Solveig Andersen trakk fram Svens inkluderende vesen.
– Jeg kjente han ikke så veldig godt, men han hadde en egen evne til å få meg til å føle meg flink og unik, sa hun.

HEDRET PAPPA: Espen og Ole Johan Lillegaard hedret faren med minnekonsert.

Stolt
Sven var født og oppvokst på Eydehavn, det var han stolt over.
– Han var ikke fra Arendal, han var fra Eydehavn, sa han alltid, og selv om han flyttet til Arendal, var det Eydehavn som var hjembygda hans. I 2004 ble han hedret med æresmedlemskap i Folkets hus på Eydehavn, fortalte trombonisten.
Han ble også hedret med æresmedlemskap i Arendal jazzklubb, som han var med å stifte for 16 år siden, og kun få måneder før han gikk bort, overvar han jazzklubbens 15-årsjubileum 2. november i fjor.
– Selv om han var veldig redusert den siste tida, var han fortsatt aktiv i musikkmiljøet, musikk var hans store lidenskap, sa Johnssen.
I løpet av konserten fikk publikum høre mange av Svens favoritter. «When you smiling», «What a wonderful world», «Thats my home», «My little Valentine» og «Sometimes I fell like a motherless child» var noen av de mange låtene vi fikk servert fra Lillegaard Tradband og gjestemusikere. Konserten ble avsluttet med «When the saints og marching in» og høstet stående applaus fra et beveget publikum.

Se video:

 

Sorry. No data so far.