fbpx
skip to Main Content

God gammeldags håndverksbaking

Hos Mikrobageriet går bakerovnen varm med gode, ferske bakervarer gjennom hele arbeidsdagen. Det krever litt ekstra arbeid når man driver med god gammeldags håndverksbaking.

Linda og Kenneth driver Mikrobageriet der de har fokus på hjemmelaget kvalitet og godt gammeldags håndverk. Her gjøres det aller meste for hånd og det brukes god tid og mye kjærlighet på bakervarene som serveres i disken hos de tre bakeriene. Det kjennes godt på smak og kvalitet.
 - Vi gjør alt for hånd og bruker litt mer tid på ting enn det mange andre gjør. Nesten alt vi baker går på kaldhev der det kan stå helt opptil tre døgn før man steker det. Da kan man bruke ekstremt lite gjær, og bruke surdeig som er sunt for magen og kroppen og gjør maten sunnere og lettere fordøyelig. Det gjør også at bakervarene holder seg ferske og gode mye lenger, forteller Kenneth som selv er utdannet baker og lidenskapelig opptatt av det gode håndverket.


Firer aldri på kvaliteten

Selv om ikke alt hever fullt så lenge, forteller paret at de ønsker at hver eneste bakervare i disken skal være helt perfekt, og at de aldri tar en avgjørelse basert på pris over kvalitet.
 - Hvis vi tenker at produktet blir litt bedre av å bruke litt lenger tid eller litt mer av et fyll så gjør vi det. Vi skal være stolte av alt vi serverer, og tar aldri et valg basert på at det er billigere å produsere det. Da vil vi heller at folk er fornøyde og anbefaler oss videre enn at de skal få et litt dårligere produkt som vi ikke er fornøyde med, forteller han.

BESTSELGER: Hjerteboller og speltbrød er blant bestselgerne hos Mikrobageriet.

Tre selvforsynte bakerier
Mikrobageriet har i dag tre utsalg, ett på Strømmen, ett på Krøgenes, og et helt nytt utsalg på Grenstøl i Tvedestrand. Alle avdelingene har egne bakerier og fagfolk bak disken som holder bakerovnen i gang gjennom hele arbeidsdagen, slik at alle skal være selvforsynte på egne, ferske bakervarer.
 - Stort sett baker alle sine egne bakervarer i hvert utsalg. Grenstøl er så ny at det hender vi bistår litt der fra de andre avdelingene avhengig av hvem som er på jobb og hva de kan. Det tar jo litt tid å lære å lage ting på den gode gamle måten, så det er mye å lære, forteller Linda.
Kenneth skyter inn at de gjerne vil ha inn lærlinger som er interessert i å lære seg faget.
 - Om vi har mulighet til å få inn en god lærling som vil lære seg håndverket så vil vi gjerne det. Jeg synes det er viktig at folk lærer seg å bake ordentlig, det er jo et fag som har eksistert i tusenvis av år som består av veldig mye mer enn masseproduksjonen du finner i butikken, forteller han.

Ferske varer hele dagen
WHos Mikrobageriet er steinovnen varm og lokalet fylt med nydelige dufter gjennom hele dagen. Vi får servert en hjertebolle som fortsatt har god lunk i seg, selv om klokken er godt utpå dagen.
 - Vi steker vi litt og litt gjennom hele dagen slik at alt er så ferskt som mulig. Det er nok ikke mange bakeriutsalg som er så fleksible tror jeg. Om vi selger 200 boller i løpet av en dag så selger vi jo ikke alle de klokken 8, så da steker vi litt og litt så du kan få en god, fersk bolle i hånda uansett når på dagen du kommer innom. Det gir litt mer jobb for oss, men et veldig mye bedre resultat for kunden, forteller paret.

ALLTID FERSK: Steinovnen på bakeriene går varm hele arbeidsdagen for å kunne servere gode ferske boller og bakervarer hele dagen.

Fem utsalg på fem år
Da Linda startet Mikrobageriet for åtte år siden fikk hun fort mye å gjøre. I løpet av fem år åpnet hun hele fem utsalg, og hadde utsalg både på Kloppene, Strømmen, Torvet, Myrene, og Krøgenes.
 - Det var ganske hissig, og ble så voldsomt at jeg måtte få inn Kenneth. Han er utdannet baker men hadde nok ikke tenkt han skulle jobbe med det igjen, men med fem bakerier ble det så mye å gjøre at han hadde ikke noe valg, ler Linda.
Etter å ha prøvd seg med alt fra ett til fem bakerier, har paret funnet seg godt tilrette med dagens tre.
 - Vi har prøvd alt fra å være små på bare en plass til å være veldig hissige med fem bakerier på fem år. Nå har vi slått oss til ro og har selektert litt de bakeriene som fungerer best så de kan være så gode og selvforsynte som mulig. Det var vel så mye et valg basert på privatliv som hva markedet viste. Vi ville balansere en god drift og de gode folka med å ha det litt roligere. Vi stiller jo litt krav til de som jobber hos oss ved at de må lære seg håndverket å bake selv på den gode gammeldagse måten, så det er veldig viktig for oss å ha gode folk som har stolthet i det vi leverer. Nå føler jeg vi er på riktig sted i forhold til både folk, arbeidsmengde og privatliv, forteller hun.

Spennende i Tvedestrand
På sitt nyeste bakeri på Grenstøl forteller paret at de var nervøse for hvordan det ville gå utenfor Arendals grenser, men at de har fått veldig god respons og mange gode faste kunder på kort tid.
 - Grenstøl har blitt et veldig attraktivt område på kort tid, og som den nyeste avdelingen vår, og første utenfor Arendal var vi jo veldig spent på hvordan det ville gå. Det som er veldig gøy å se er at folk faktisk svinger av E18 på vei til og fra jobb for å stoppe hos oss og ta med seg brød og en matbit på veien. Yrkessjåfører og pendlere som kjører forbi ringer gjerne og bestiller eller kommer innom og handler mange brød som de tar med seg hjem og fryser. Det er veldig gøy å se at folk tar seg bryet med å komme langveisfra for å komme innom oss. Også blir det jo ekstra spennende å se hva sommeren i Tvedestrand bringer, det er jo en fantastisk sommerby så da håper vi det blir god pågang der, avslutter paret.

NYTT BAKERI: Det nye bakeriutsalget på Grenstøl i Tvedestrand har fått en varm velkomst og mange gode, faste kunder på kort tid. Nå gleder de seg til hva sommeren i Tvedestrand vil bringe til det nye bakeriet.
Back To Top