fbpx
skip to Main Content
Flute (recorder) lying on notes sheet with several guitar pick-ups

Unødvendige ting jeg lærte på skolen

Jeg lærte mye bra på skolen, men kanskje ikke alt i ettertid har vært like nyttig.

I dag har jeg hatt en sang på hjernen. Du vet, når sangen går på repeat inne i hodet ditt helt uten mål og mening. Uansett hva du gjør virker det som om sangen har kommet for å bli. Denne gangen var det selveste «Lisa gikk til skolen» som kom på besøk til meg.

Hvor denne sangen kom fra aner jeg ikke og det skal jeg heller ikke spekulere for mye i. Irriterende er det uansett og jeg blir ikke kvitt den samme hva jeg gjør virker det som. Det «Lisa» derimot har ført med seg er flashback til musikktimene på barneskolen. Timene hvor vi sto på rekke og rad med djevelens musikkinstrument mellom hendene. Nemlig blokkfløyten. Jeg husker enda den skjærende lyden i hodet når rundt 20 barn samtidig skulle prøve å treffe noe som kunne minne om en rein tone. Lyden har brent seg inn i hodet mitt og jeg kjenner frysningene nedover ryggen bare jeg tenker på det. Jeg er sikker på at det er akkurat denne følelsen mamma og pappa satt med når jeg skulle øve hjemme mellom timene og tvang dem til å høre på det musikalske mesterverket vi hadde lært oss. Jeg sier unnskyld på etterskudd.

Jeg husker også mattetimene hvor læreren min sto oppe ved den grønne tavlen med et hvitt kritt mellom hendene. En etter en ble vi spurt ut om hva fem ganger ni eller seks ganger åtte var. Om vi svarte feil hadde vi ikke gjort leksene våre og læreren opplyste litt oppgitt at det var viktig å kunne hele gangetabellen på rams i hodet. Vi kom tross alt aldri til å gå rundt med en kalkulator i lommen til enhver tid. Vel, så feil kan man ta.

Jeg husker vel heller ikke at jeg noen gang i voksen alder har følt et behov for å putte bokstaver inn i mattestykkene mine når jeg står på butikken for å regne meg frem til cirka pris på handlekurven min. Jeg er derimot veldig god på å stå i kø, og jeg irriterer meg grenseløst over folk som tydeligvis ikke har lært å stå pent og vente. Mulig vi sto overdrevent mye i kø på skolen, men dette kan jeg!

En annen ting vi brukte mye tid på var å analysere dikt. Gamle dikt skrevet av poeter som snakket et språk ingen av oss skjønte noe som helst av. Hadde det ikke vært mer nyttig om vi lærte oss å levere en korrekt skattemelding eller hvordan renter fungerer? Jeg sier ikke at norskundervisning og gode matte­kunnskaper er ubrukelig og bortkastet tid, på ingen som helst måte. Heller ikke å kunne alle reglene i kanonball. Å ha en god forståelse for basicen er både nyttig og viktig. Jeg kan bare ikke huske at jeg noen gang har hatt bruk for Pytagoras læresetning i jobben min som journalist. Hadde jeg derimot valgt å jobbe med tall er det mye mulig jeg nå hadde vært sterkt uenig i mitt eget utsagn.

Nå skal det legges til at det etter hvert er en del år siden jeg gikk på skolen, så ting er vel gjerne annerledes i dag. Har man helt andre interesser og et helt annet yrke enn meg er man kanskje også dypt uenig i det jeg skriver. Det er helt ok, og det er godt at vi alle er forskjellige.

Men blokkfløyta dere. Den kan vi vel være enige om at bør begraves for godt?

Back To Top