fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox

HELJEPRAT: Overflødighetshorn 2.0

Har du bakt altfor mange kaker, lagt altfor mange planer og kjøpt altfor mange gaver? Nyt det da vel!

Vi slo på stortromma i år. Min søster, min mor og jeg tok halv dag på jobb, slang i oss en lunsj og satte i gang. Vi skulle lage ni slag til jul og alle skulle lages på en ettermiddag. Etter timevis med småkrangling, dytting, julemusikk og sladring på kjøkkenet sto kakemenn, brune pinner, kokosmakroner, brente mandler og fem slag konfekt klare i små kakebokser. Men det stoppet jo ikke der. For det er så koselig å pynte pepperkaker. Og vi må jo ha et par bokser av de havreflarnene lag og foreninger selger hvert år!

La hønsa få det…
Jeg er vokst opp på en gård hvor mamma alltid har sagt «Jaja, det skal jo bli jul for hønene også», så har vi bakt altfor mange kaker og lagd altfor mye mat. Men nå er jeg voksen og hønseløs, og jeg tviler på at katten liker kakemenn. Så nå sitter vi der, to voksne mennesker med en gjennomsnittlig mengde julebesøk og fjorten fulle kakebokser som skal spises før januars nyttårsforsetter. La oss ikke begynne å snakke om godteriskapet.

… Og bikkja
Jul er overflod. Stakkars kokken om det ikke er rester av ribbe eller pinnekjøtt til å vare hele romjula. Risgrøt må vi lage en svær gryte av, for det må jo være nok til å sette ut til nissen(bikkja) på julekvelden. Jeg kjøper alltid et par ekstragaver som jeg kan levere i retur til uventede givere, får du konfekt og en vinflaske var du nok dessverre ikke med i min opprinnelige handleliste. Og hvor mange gaver får man egentlig som man takker pent for og legger bakerst i skapet? I 2015 skrev Aftenposten om en inngift inder som ble fysisk uvel av alt ståheiet rundt pakkene på julaften, familien valgte å kutte ned gavesummene og gi færre men mer gjennomtenkte gaver til jul. Det året var det forventet at norske barn skulle få julegaver for til sammen 12,5 milliarder kroner. Samtidig blir vi i jula pepra med budskap om land med enormt behov for bistand, om mennesker i vårt eget land som sliter med å få råd til julemiddag og gaver, om mennesker som er alene i høytida og om dem som syns det er vondt å feire jul fordi de har for mange vonde minner om forventninger som aldri ble innfridd.

Nyt det!
Dette er ikke en formaning om å kutte ned forbruket og heller gi til dem som trenger det mest. Det er heller ikke en formaning om å gjøre som mange nå har valgt: invitere ensomme eller fattige hjem til seg selv i jula. De formaningene finnes det nok av, og har ingen av budskapene som er blitt kommunisert fått deg til å gjøre noe for andre så er det et valg du står helt fritt til å ta.

Dette er en formaning om at det er lov å være gla i jula. Faller du ikke under kategoriene fattig, ensom eller en som sliter med vonde minner, så er du blant et heldig fåtall på denne jorda. Har du råd til å bake alle julekakene du vil eller kjøpe flotte presanger til dem du er gla i så gled deg over det. Alle budskapene i media før jul kan nesten få det til å fremstå som om de som har en fin jul skal skamme seg over å være så heldige. Som at de som har barn som pakker opp så mange presanger at de så vidt husker hvem som har gitt hva er dårlige foreldre. Og som at det er galt å la hunden slikke grøtbollen på julenatta.

Finnes en stor julesynd i 2017, så må det være å ha alle disse godene, men ikke nyte hver enkelt av dem. Jeg tror jula er lang og god for at vi skal ha tid til å spise oss stappmette på godteri og kaker, for at vi skal ha mulighet til å gnafse på rester etter julemiddagen i dagevis og for at vi skal ha tid å nyte i ro og mak med dem vi er glade i. Så får vi heller invitere til kakelag etter jul.

Back To Top