La oss snakke om hummer
Viste du at hummeren ikke eldres med årene?
Nå beveger jeg meg ut på veldig dypt vann. Faktisk like dypt vann som den europeiske hummeren trives best på, nemlig 5 til 40 meter. Vi befinner oss nemlig på den tiden av året igjen. Den tiden da jeg knapt får se min bedre halvdel. Vi har allerede Fotballfrue og Gårdsfrue, kanskje jeg kan ta på meg tittelen Hummerfrue?
Personlig syntes jeg at den rare skapningen med hardt skall og noen enorme klør ligner mest på noe tatt direkte ut av en Ailien-film for de av dere som husker dem. For min bedre halvdel og hans likesinnede er denne rariteten både meningen, veien og livet hvert år på denne tiden.
Det er neppe noe annet i hele verden som kan få dem til å stå opp før fuglene fiser en stormdag i oktober frivillig. Jeg er kort og greit oppriktig imponert over innsatsen og stå-på viljen de legger ned i å gjenta mantraet: «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», der de frivillig legger ut på sjøen i all slags vær for å trekke metervis med tau.
Når hummerfisket starer har de allerede forberedt seg i flere måneder. Det er nyttårsaften, julaften og 17. mai på en gang. Jubelen er like stor hver gang en ailien har vandret inn i teina, og skuffelsen enda større de gangene den viser seg å være for stor, for liten eller full av rogn.
Etter en del år som «Hummerfrue» har jeg lært meg en rekke nye begreper som flukthull, råttnetråd og jeg kan sikkert delta i en diskusjon om hva som er det beste agnet og overbevise den jeg snakker med om at jeg har peiling på hva jeg snakker om.
Selv etter mange år som «Hummerfrue» så innså jeg her at jeg egentlig kan overraskende lite om disse rare skapningene. Derfor bestemte jeg meg i dag for å (nok en gang) bedrive litt superenkel forskning. Noen av resultatene som dukket opp var kort og greit ganske imponerende!
Havforskningsinstituttet melder at en hunhummer kan bli opp mot 70 år gammel ifølge en brittisk studie. Marinebloggene melder at hummeren må skifte skal for å vokse seg stor. Etter å ha kvittet seg med det gamle skallet herdes det et nytt skal og i denne perioden er hummeren mest sårbar. I prinsippet skriver de at den kan vokse slik i all evighet – hummeren opplever nemlig ikke alderdom! I motsetning til de fleste andre skapninger, blir den ikke mindre fruktbar eller svakere med årene!
Så med andre ord, kan hummeren leve evig? Marinebloggene melder videre at etter hvert som hummeren blir eldre så krever det mer og mer energi og danne et nytt skall. Hummeren venter med årene lenger og lenger med «hamskiftet» og dermed øker sjansen for bakterieinfeksjon i skallen. Men før et skallskifte eller en infeksjon tar livet av den så er det ikke helt usansynlig at den kan bli rundt 50 år og 10 kilo tung skriver de på hjemmesiden sin. Det er verdt og merke seg før den havner i gryta som en delikatesse.
I Norge finner vi ailien-lookaliken lang hele kysten fra svenskegrensen til Trøndelag. Innimellom så vagger den seg hele veien opp til Nordland. Hummeren lever i hovedsak av muslinger, snegler, og kråkeboller, men som ung kan den også finne på å spise søsknene sine om muligheten byr seg. Trivelig liten kar dette altså.
Jeg lar noen andre ta seg av hummerfisket i år også og holder meg klokelig inne foran peisen. Jeg gleder meg derimot til min bedre halvdel kommer inn igjen fra dagens tur for å fortelle om dagens fangst. Jeg og hundene holder fyr i peisen mens vi venter.
Mvh Hummerfrue