fbpx
skip to Main Content
Arkivfoto

Kua mi…

…Ja, stakkars deg. Eller?

Det er faktisk litt flaut å innrømme, men jeg gjør det gjerne for å understreke et poeng. Jeg var ganske gammel da jeg skjønte at kuer ikke er laga for å lage melk hele livet.

Det var i forfjor faktisk.
– Jeg er ikke veganer, men jeg synes det er litt fælt å tenke på at vi driver kuene så hardt og holder produksjonen i gang hele livet, så ei venninne sånn helt tilfeldig mens vi satt og spiste middag.

Harde kår
Da jeg selv fikk en sønn og opplevde hvor tøft det kan være å være melkeprodusent tenkte jeg enda mer på det. At de kun gjør det for oss menneskers skyld. Og at melkeproduksjonen holdes kunstig i gang med å stimulere jura. Det smalt litt inni huet mitt da det gikk opp for meg at jeg aldri i løpet av mitt snart 30 år lange liv hadde tenkt på hva som egentlig ligger bak melkekartongen. At de går drektige stort sett halve livet. Pusher ut kalver og melk. Og nå, nå syns jeg rauting høres så forferdelig stakkarslig ut. 

Ro ned!
Kall meg gjerne en hykler, men jeg har ikke slutta å spise melkeprodukter av den grunn. Jeg later fortsatt som det ikke er kalorier i is, og ost på skiva er favoritten. Jeg spiser det bare med litt mer respekt. Kjøtt har jeg rett og slett aldri vært så veldig gla i store mengder av, men vegetarianer er jeg ikke heller. Så ta det med ro! Jeg er ikke en av de folka folk elsker å hate. Du kan trygt lese videre så jeg får understreket poenger mitt. 

Oppvokst med dyr
Altså. Jeg er vokst opp på småbruk med høns, sauer, katter, hund, kanin, ender, gjess og til og med to minigriser som het Pinky og Sunniva. Jeg har snakket varmt om at barn må lære mer om hvor maten kommer fra, og tenkt at jeg sitter behagelig til oppe på min høye hest.  Så vet jeg søren ikke hvordan melka blir til en gang! 

Vi nordmenn utøver ekstremsport i komfortable liv. Vi har tilgang til mat fra alle sesonger på butikken, og gidder vi ikke bevege oss til grønnsaksdisken og kassaapparatet kan vi få mat levert på døra. Vi har råd til fine biler som er ferdig oppvarma når vi setter oss inn i dem. Vi har rett og slett en enormt stor komfortsone å boltre oss fritt i. 

Åpne opp for lærdom
Når komforten vår blir angrepet blir vi hissige. Så når Gunnhild Stordalen sier vi må spise mer bønner og kun en liten skinkebit hver dag tennes lunter på alle kanter. Jeg vet bedre enn å tro at jeg kan overbevise klimaskeptikere om at «the struggle is real» eller få noen som gir beng i neste generasjon til å vise omtanke. Men hey? Visste du at kuer egentlig ikke er skapt for å gi oss melk? Det visste nemlig ikke jeg før jeg var blitt ganske stor, og når jeg er så uviten er det kanskje flere som har gått av å åpne opp ekkokammeret og ta imot ny lærdom?

Back To Top