fbpx
skip to Main Content
Colourbox

Heljeprat: På vei mot et kaldere samfunn

En rapport gjort av OsloMet og NOVA-forskere forteller oss at vi har flere fordommer og mindre empati nå, enn før. Har vi blitt et kaldere samfunn?

Kong vinter kom over oss i rekordfart. Mye snø på kort tid har en tendens til å skape unntakstilstander.

Ekstreme situasjoner
Arendal kommune oppfordra på sosiale medier om å ta vare på hverandre og hjelpe hverandre med å rydde snø.
Alle forstår at det skaper utfordringer når det laver ned snø i flere døgn i strekk, særlig for eldre og bevegelseshemmede. Det er ikke alle som har krefter til å gå ut og skuffe metervis med snø. Oppfordringa fra kommunen er på sin plass, det er viktig å gi en hjelpende hånd i sånne ekstreme værsituasjoner. Selv om jeg snart fyller 50 år, så er jeg verken skrøpelig eller ute av stand til å ta i et tak. Jeg klarer utmerka godt å skuffe både for min egen og naboens dør, selv om det både er tungt og slitsomt, særlig etter at brøytebilen gang etter gang tildekker inngang og trappoppgang med hardpakka tung snø. Det er mens jeg står her jeg opplever den menneskelige kulda.

Menneskelig kulde
For mens jeg på dag nummer tre, dypvåt av snøen som laver ned, skuffer meg gjennom brøytesnø for å finne inngangen, kommer det en mann med snøfreser mot meg. Hurra, tenker jeg, nå får jeg sikkert litt hjelp. Jeg snur meg med et forventningsfullt smil mot mannen, som står og freser kun et par meter unna meg. Han freser forbi meg, tilbake og forbi igjen. Blikket er like kaldt som snøen, og han gir ingen tegn til å tilby noen som helst form for hjelp, selv om det hadde tatt ham under et minutt og frese bort snøen foran trappa mi. Jeg biter skuffelsen i meg og fortsetter med det tunge arbeidet med å rydde vei. Senere samme kveld, et annet sted i området, ser jeg en person med snøfreser som tydelig er irritert over en bil som står parkert, på et lovlig sted. I stedet for frese rundt bilen, freser han all snøen på bilen, slik at den blir enda mer nedsnødd enn den allerede er. Kanskje er det en eldre dame som eier bilen, kanskje skulle du heller prøvd å frese bort snøen som en hyggelig gest mens du allerede var ute med snømaskinen din, i stedet for å gjøre livet enda surere for eieren av bilen. Jeg skulle stoppa og sagt i fra, men jeg gjorde det ikke.

Mindre empati
En studie gjort av OsloMet i samarbeid med NOVA-forskere avdekker tydelig at Norge har blitt et kaldere samfunn de siste åra. Rapporten avdekker mindre engasjement og solidaritet blant oss nordmenn. «Et av de viktigste hindrene i vårt samfunn er ubevisste fordommer og mangel på empati», forteller studien, som også sier at «debattklimaet har blitt tøffere og grensene er flyttet for hvilke ord vi bruker». Dette er et samfunnsproblem som alle må ta innover seg, og ta tak i hvis vi ønsker å snu trenden. Eller er det sånn at vi har nok med oss selv, og til slutt ikke bryr oss om hvordan naboen, kollegaen, familien eller bekjente har det?

Vi nordmenn påberoper oss at vi er gode på frivillighet. Det er vel og bra, men hvordan er vi ellers i samfunnet, i hverdagen, når vi ser at noen trenger hjelp? Stopper vi opp hvis noen detter på glatta, eller tilbyr vi oss å bære tunge handleposer? Ser vi hverandre godt nok, og bryr vi oss nok? Viser vi raushet overfor våre medmennesker? Eller er det sånn at myten om at vi i Norden er et kaldt folkeslag, er sann? Hvem vil du være, og hvem vil jeg være mot andre? Det er ditt, og mitt ansvar. Vi kan snu trenden.

Back To Top