fbpx
skip to Main Content
Piece of delicious chocolate cake filled with cream

Heljeprat: La dem få kake!

 

– Så tok de søren meg kaka fra møtene også!

Jeg snakker med en fabrikkarbeider ved en bedrift her på Sørlandet. Han vet det bare er en liten detalj, men like fullt skaper denne lille detaljen en gang i uka noe i miljøet på jobben.  En enkel liten spiselig ting bestående av sukker, mel, melk, egg, bakepulver og kanskje litt krem og bær på toppen kan gjøre en forskjell når jobben er tung. Det løfter humøret. Og humøret løfter jobben. Syv sammenrørte ingredienser kan gjøre arbeidsplassen til et litt triveligere sted å være. Vi er bare mennesker. Lar oss lede inn i fristelser, som gir oss litt pause fra det kjedelige.

Piece of delicious chocolate cake filled with cream
Illustrasjon: Colorbox

Hva er det som gjør at du går på jobb, egentlig? Lønna? Kantina? Utfordrende arbeidsoppgaver?  Den kjekke arbeidskollegaen?  Hvorfor blir vi i en jobb? Det kan være mange ulike årsaker. Hvorfor vi slutter, handler ofte om mistrivsel. Noen tar også sykedager for å slippe unna jobben litt. Faktisk ganske mange melder seg syke. I bedriften hvor de fjernet kakekosen, har de et stort problem med høyt sykefravær. Selv om de som jobber der selv hevder at de har god helse. Hm.. hvor er logikken? Jeg skal ikke påstå at den manglende kaken er skyld i sykefraværet, men kanskje opplever de som jobber der at de ikke blir sett, hørt og tatt vare på av ledelsen?

Gift, eller gift?
Sykefraværet koster det norske samfunnet rundt 37 milliarder kroner i året. En ny undersøkelse viser at 40 prosent av alle dansker sykemelder seg hvis de ikke trives på arbeidsplassen, skriver Børsen.dk. Vi er vel ikke så ulike danskene. I etasjen hvor jeg har kontor, har vi lagt mye vekt på miljøet. Morsomme felleslunsjer, teambuilding med stisykling og en utnevnt hemmelig venn, som av og til legger et eple på pulten din, skaper noe ekstra i jobbhverdagen. Det er lim. Lim som binder deg til jobben. Når limingen går opp i sømmene, kan det slite på motivasjonen.

For det finnes de som ikke er gift med jobben. De som jobber kun for å tjene penger. De som teller ned timene til de kan gå. Som har mistet gnisten. Det er disse som trenger litt krydder i arbeidsdagen. Så de føler at de er ønsket der de jobber. At noen ser innsatsen de legger ned, dag ut og dag inn. Og belønningen må komme fra ledelsen.

Samlende
Det er utrolig hvor mye du kan få ut av en pose kanelboller. Hjemme også. Da jeg en dag sendte sms til ungene på vei hjem fra jobb om at jeg hadde kjøpt med meg kanelboller til dem, sto 12-åringen og holdt opp døra for meg, bar inn handleposene og fortalte at han akkurat hadde dekket bordet til middagen og løpt ut med søpla. Alt dette for en bolle? Eller er det fordi når du får noe, så har du lyst til å gi noe tilbake?

Birte Runde
Birte Runde skriver ukas Heljeprat i Arendals Tidende. Foto: Jarle Kavli Jørgensen

At arbeideren jeg snakket med på fabrikken ikke hadde hatt noen medarbeidersamtaler med sjefen sin de siste 10 årene, og at han ikke følte han og ledelsen rodde samme båt, var det ikke noen stor overraskelse at han ikke hadde mer motivasjon til jobben. Får du noe ekstra, gir du noe ekstra. Vanskeligere er det ikke.  Av og til skal det ikke mer til enn en kake for å samle folk.

 

 

 

 

 

Back To Top