fbpx
skip to Main Content

Heljeprat: Det handler om å bry seg

Ikke om prisen på julegavene under treet.

Så er vi nok en gang kommet til den tiden av året hvor «nettene blir lange og kulda setter inn». Jeg har nettopp pakket inn de siste julegavene så fint jeg bare kan – og jeg skal love dere at selv om jeg prøver etter beste evne så blir det ikke særlig fint. Det er tanken som teller sier de, men det håper jeg egentlig ikke at stemmer. Etter utseende på gavene mine ser det nemlig ut som om jeg hater mottakeren.

Mye penger
I slutten av november kunne vi lese i Finansavisen at nordmenn bruker i snitt 13.320 kroner på julefeiringen. Avisen viser til tall fra Ipsos som på vegne av DNB har gjennomført en undersøkelse om nordmenns forbruk i høytiden. Om disse tallene stemmer vil det si at nordmenn over 18 år planlegger å gjennomsnittlig bruke hele 1032 kroner mer enn i 2018.

13.320 kroner. Smak litt på den dere. Det er veldig mye penger for en helt vanlig familie. For en familie som lever på minsteinntekt er det en liten formue. Samtidig som Ola Nordmann fråtser i nye iPader og innpakkede moteklær flyter det over av artikler, facebookinnlegg og spleiser til familier som ikke eier nåla i veggen. Som ikke engang har råd til en eneste julegave til yngstemann.

Smil om munnen
At verden er urettferdig er ikke noe nytt. Jeg mener heller ikke at den på død og liv skal være rettferdig hele tiden, det tror jeg er et veldig urealistisk ønske. Derimot så ønsker jeg at vi kanskje kan komme tilbake til det jula egentlig handler om. Å gi – ikke få. Om å ha det hyggelig med våre nærmeste. Om medmenneskelighet og omsorg.

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg elsker jul. Jeg elsker duften av pepperkaker og gløgg selv om jeg egentlig ikke er så glad i noen av delene. Jeg elsker å samles rundt julemiddagen, se bordet litt ekstra pent pyntet og nyte den litt ekstra forseggjorte maten. Jeg elsker følelsen man får rett før julaften når alle går rundt med et smil om munnen og ønsker hverandre en trivelig julefeiring.

Julebrus
Julen handler for meg om gode verdier. Om å være et godt medmenneske. Gjøre mot andre slik du ønsker at andre skal være mot det selv. Derimot ønsker jeg ikke bare at vi skal være dette i julen, men også resten av året. Julen varer helt til påske sier de. Hva med å la julen vare året rundt? Uten julepynt vel og merke, den er forbeholdt desember.

La oss senke skuldrene alle sammen. Jula kommer uansett om huset er nyvasket eller om julegavene ikke kan nå opp prismessig til undersøkelsen nevnt over. La julen handle om å ha det hyggelig sammen med familie, venner eller kjæledyr. Ikke om prisen på julegavene og pynten på treet. Nå skal iallefall jeg sprette en julebrus, fyre i peisen og bare nyte dagene som kommer. Julebrus kunne derimot godt være i salg hele året. Ferdig snakket.

God jul alle sammen!

Back To Top