Jobber for en fremtid fri fra diskriminering
Å være skeiv har alltid vært en kamp, selv om samfunnet begynner å bevege seg fremover. Enten det er fra familie, venner, arbeidsplass eller kritikere, motvirkes fremdeles skeives rettigheter kontinuerlig. Arendal på skeiva har tatt opp kampen mot denne uretten og jobber daglig mot en fremtid fri fra hat og diskriminering.
-Det hele begynte med at vi begge flyttet fra Evje til Arendal og skulle lage oss en podcast med fokus på skeivt innhold, forteller Hege Haraldsen og Regine Gordon Leder og Nestleder i Arendal på Skeiva.
-Vi samarbeidet også litt på tvers med miljøet i Arendal, og podkasten var ønsket inn som et arrangement i 2020, men arrangørene ønsket å vente med hele festivalen på grunn av pandemien.
–Dette klarte jeg rett og slett ikke leve med siden jeg er skapt slik at hvis jeg først ser for meg noe, så må jeg bare gjennomføre det, sier Hege bestemt.
Arendal på Skeiva blir født
-Da vi fant det skeive miljøet i Agder oppdaget vi begge at Arendal hadde et veldigt sårt behov for inkludering og fritidstilbud for skeive. De fleste organisasjoner er godt representert i Vestre del av Agder, men i austre del så vi klart et sårt behov for å organisere oss bedre. Det var også flere som spurte oss om å starte noe i Arendal lenge før vi gjorde noe.
Dette medførte at foreningen Arendal på skeiva ble opprettet, hvor vi arrangerte for aller første gang Pride parade i Arendal 9-13 September 2021. Det hele ble historisk.
Skeiv på Sørlandet
En nasjonal holdningsundersøkelse utført av Bufdir i juni 2018 viser at rundt 10% av Norges befolkning grøsser ved tanken på homofile menn. Er du homofil på Sørlandet er det hele 19% som grøsser av homofile.
Både i 2013 og 2017 sa én av seks menn at de ville flytte seg for å skape større avstand til en homofil mann. Undersøkelsen viser også at én av fem i Norges befolkning er negative til å bli foreldre til et skeivt barn.
I august 2018 utførte Aust -og Vest-Agder (nå Agder) fylkeskommune og kommunene Kristiansand og Arendal en levekårsundersøkelse for skeive.
Kartleggingen viser at psykiske helseplager ser ut til å ramme én av tre skeive menn. Blant transpersoner rapporterte godt over halvparten om det samme. Bifile kvinner har høyere andel psykisk (u)helse enn LHBTI-gruppen forøvrig.
Det er kun et mindretall av transpersonene som er åpen med fastlegen om sin kjønnsidentitet. Intervjumaterialet viser flere eksempler på normpress, særlig fra religiøse miljøer, og erfaringer med med minoritetstress fra samfunnet forøvrig.
Feirer manfoldet
Det er tydelig vist basert på undersøkelsene at skeive er og blir en sårbar gruppe med ekstra behov for tilhørighet, repekt og hjelp. Arendal på Skeiva jobber derfor kontinuerlig mot en fremtid uten diskriminering, hvor alle mennesker har like rettigheter under den norske lov.
– Vi gjør dette ved å arrangere LHBTI arrangementer som inspirerer, skaper minner og feirer vårt mangfoldige samfunn. I en drømmeverden lever vi kanskje i et samfunn fri fra diskriminering og hat, men sannheten er at dette er en kontinuerlig kamp og ved å sette temaene på dagsorden og invitere skeive inn til trygge, inspirerende og gøye aktiviteter, er vi med på og gi dem en plass i samfunnet som de ellers ikke er vant med å få, sier nestleder Regine.
Egen kunstfestival OUT//OPEN CALL
8-25 september viser Arendal på skeiva også stolt frem kunstverk med skeivt innhold i Bomuldsfabriken sitt utstillingslokale, midt i Arendal sentrum; ARTendal.
–OUT er en fabelaktig feiring av kunsten og kunstnere som står opp for kjærligheten, menneskerettigheter og frihet for alle, sier lederene. OUT er også en salgsutstilling. Husk at målet med utstillingen er å skape åpenhet og synlighet og bekjempe fordommer og diskriminering av skeive.
Frivillighet
Utstillingen planlegges og utføres basert på frivillighet. For å klare å gjennomføre kreves det at kunstnere som stiller ut bidrar som utstillingsvakt.
Har du ikke mulighet til å stille som utstillingsvakt kommer det en avgift på 500 kr per.kunstner som går til utgifter til vakthold. Når registreringen er ferdig vil festivalen invitere inn til registrering av kunsten du ønsker å stille ut. Fristen for å melde seg på er: 15.08.
Ønsker flere støttespillere
Festivalen arrangeres og driftes av frivillige ildsjeler med tilknytning til byen og vi ønsker flere med oss!
Vi inviterer alle, skeive som streite, venner, familie og støttespillere. Stå opp for kjærligheten. Stå opp for menneskerettigheter og frihet til alle!
Foreløpig program:
OUT kunstutstilling 8-25. september, regnbuemesse 9. september, Parade, Paradeshow og avslutningskalas 10. September.
Vårt oppdrag: Bidra til økt LHBTI forståelse og inkludering. Skape en trygg møteplass for LHBTI personer. Motarbeide diskriminering, hets og forfølgelse av LHBTI personer. Tydeliggjøre LHBTI perspektivet internasjonalt Synliggjøre bredden i LH.
Hvorfor sponse Folk blir fortsatt angrepet på grunn av deres seksuelle orientering og kjønnsidentitet Pride er en mulighet til å utfordre homofobi og transfobi Rettigheter kan aldri tas for gitt Pride bidrar til å forandre hjerter og sinn Pride gir styrke.
Kontakt: Leder, Hege Haraldsen – 48455611
Nestleder, Regine Gordon – 92342240