Annonse:
TYDELIG: Den Ferske Verdensmesteren I Grep, Strongman, Eirik B. Ingebretsen Er Ikke Overrasket Over At En Tidligere Utøver Nå Langer Ut Mot Dopingbruken I Miljøet. Arendalitten Håper Nå De Mest Seriøse Utøverne Klarer å Organisere Seg På Ny. Foto: Tore Abrahamsen
TYDELIG: Den ferske verdensmesteren i grep, strongman, Eirik B. Ingebretsen er ikke overrasket over at en tidligere utøver nå langer ut mot dopingbruken i miljøet. Arendalitten håper nå de mest seriøse utøverne klarer å organisere seg på ny. Foto: Tore Abrahamsen

Strongman: – Det er godt noen tør å prate om elefanten i rommet

Tidligere strongman-utøver Alexander Nilsson gikk hardt ut mot dopingholdningene i idretten arendalitten Eirik B. Ingebretsen har vunnet 14 NM-gull i. Nå håper arendalitten saken vil fremskynde en ny, norsk organisasjon med knallharde antidoping-krav.

Nilsson var ikke nådig mot miljøet han engang var en sentral del av, da han gikk hardt ut mot miljøet i en artikkel i Bergens Tidende sist uke. Artikkelen har vært diskutert kraftig på sosiale medier siden. Sporten er for det brede publikum mest kjent gjennom showkonkurranser som Norges sterkeste mann.
– Det er en betydelig mengde folk i miljøet som doper seg, i alle fall over halvparten. Jeg ønsket ikke å være med på det mer. I all annen idrett skal man måle hvem som er best. Det er ikke mulig når en stor del av utøverne doper seg, sa Alexander Nilsson til avisen.

Vil ikke
Nilsson har nå forlatt miljøet til fordel for styrkeløft. Ifølge avisen avviser representanter fra strongman-miljøet at mer enn halvparten av utøverne bruker veksthormoner eller andre ulovlige dopingmidler for å bedre resultatene.
– Avisartikkelen slo ikke ned som en bombe hjemme hos meg. Oppgitt har jeg vært hele tiden. Det har jeg egentlig vært siden jeg begynte egen satsing for fullt, sier Eirik B. Ingebretsen som selv frontet bekymringen i Arendals Tidende for nær ett år siden.
Da ønsket han dopingbrukerne bort fra den showpregede sporten. 29-åringen påpeker at det er tilfredsstillende å høre andre utøvere som flagger kampen for en ren idrett høyt.

LES OGSÅ: Måtte de forsvinne vekk for alltid

Elefant
-Nilsson er tøff som tør å snakke om elefanten i rommet. Om det er halvparten eller noen andre tall på hvor mange som bruker doping, kan ikke jeg uttale meg om. Det vet jeg rett og slett ikke. At det finnes dopingbruk er det ingen tvil om, sier Ingebretsen som selv fikk mange reaksjoner etter at avisartikkelen sto på trykk i januar. Da spådde han samtidig bedre tider for sporten han selv setter så høyt. Tromøymannen er medlem i den private, finske strongman-organisasjonen og promotoren World Heavy Events Association (WHEA). Ingebretsen er fast inventar på stevnene den finske promotoren arrangerer. Finnene inngikk i januar en avtale med det finske antidopingbyrået (Finada). Finada er Antidoping Norges søsterorganisasjon og tilknyttet det internasjonale antidopingbyrået Wada. Strongman i Norge er i dag ikke organisert som særforbund tilknyttet Norges Idrettsforbund (NIF), og derfor følgelig heller ikke underlagt Antipdoping Norges regelverk og testing. Strongman-miljøet er i dag for lite og vil neppe bli innvilget status som særforbund i NIF med sine 150 aktive på landsbasis.

Oversikt
Opplegget rundt testing og holdningsarbeid og samarbeidet med Finada har vært upåklagelig, ifølge den råsterke bamsen.
– Finada har full kontroll på det som rører seg av juks blant de som konkurrerer for WHEA. Samtidig er det bare å erkjenne at det ikke er mange nok norske utøvere som har meldt seg inn i WHEA i løpet av 2015. Det er litt skuffende, når man først har fått en sterk promotor som flagger antidoping høyt og stiller med åpne kort, forklarer Ingebretsen.
Han forteller om en kjerne av utøvere i Norge som nå ser på en ny organiseringsform, hvor formålet er strongman-idrett med et krystallklart antidoping-omdømme. En avtale med Antidoping Norge blir en viktig i del av dette. Ingebretsen håper planene blir en realitet innen kort tid.
– Det lar seg fint gjøre å være dopingfri i strongman. Å bruke doping er bare tragisk. Vi lever ikke lenger på 90-tallet. For å være ærlig håper jeg dette fokuset vil skremme bort utøvere som doper seg. En klar organisering vil rydde i rekkene, tror gullgrossisten fra Tromøy.

Tynn tråd
29-åringen er lei og oppgitt over omdømmet idretten dessverre har blant vanlige folk.
-Om vi klarer å få etablert en egen organisasjon vil det styrke hele miljøet. Da blir det også enklere å få sponsorer og støttespillere til å være med. Som tv- og showidrett er dette underholdende, men om omdømmet ikke bedrer seg vil nok ikke så mange bedrifter støtte opp om idretten vår fremover. Selv om saker som sist uke ble omtalt i Bergens Tidende ikke akkurat bedrer idrettens omdømme, er det likevel slik at jeg er positiv til at det kan bli en tydelig endring nå og en opprydning, avslutter tittelgrossist i strongman, Eirik B. Ingebretsen.
I Aust-Agder er det mellom 10 og 15 aktive utøvere innenfor de ulike grenene i strongman. I Norge er det rundt 150 aktive deltakere, med Norges sterkeste mann, Ole Martin Hansen, som den mest kjente utøveren.

PS: Eirik B. Ingebretsen ble i oktober verdensmester i styrkegrep. Disiplinen regnes for øvrig som egen sport, ikke som en del av strongman.

 

Sorry. No data so far.