Annonse:
BLODSLIT: Et Blodslit Venter Eirik Heia Pedersen Og ØIF-spillerne Fremover. Til Høsten Skal Også Olympiatoppen I Gang Med Et Pilotprosjekt For å Få Maksimalt Ut Av Den Fysiske Fremgangen Og Treningen.
BLODSLIT: Et blodslit venter Eirik Heia Pedersen og ØIF-spillerne fremover. Til høsten skal også Olympiatoppen i gang med et pilotprosjekt for å få maksimalt ut av den fysiske fremgangen og treningen.

ØIF Arendal: Skal forske seg til topps i samarbeid med Olympiatoppen

Et nytt forskningsprosjekt i samarbeid med Olympiatoppen Sør er noe av det som venter ØIF-kaptein Eirik Heia Pedersen og resten av ØIF-herrene fremover. Fysisk trener Hans Olav Uldal tror prosjektet vil gi laget et fortrinn mot de argeste konkurrentene.

– Vi så utover i sluttspillet at det var flere spillere som ikke klarte å stå på banen med samme energi i to fulle omganger. Derfor blir det noen få justeringer i det fysiske opplegget i sesongoppkjøringen og gjennom sesongen, sier Kurtovic.
– Hvilke spillere tenker du på?
– Det tar jeg ikke i avisen, men med spillerne selv, svarer ØIF-treneren som nå går inn i sin siste sesong av kontrakten med ØIF Arendal.

Hardkjør
Som vanlig blir det hardkjør for ØIF-spillerne i sesongoppkjøringens første del, som startet mandag denne uken. Sankthansaften avsluttes fellestreningene for sommeren, før troppen igjen samles til fellestreninger 23. juli. Når troppen har fri fra fellestreningene, står egentrening på programmet. Hans Olav Uldal fortsetter som fysisk trener i Arendal.
– Rent fysisk traff mener jeg vi traff bra på opplegget denne sesongen, men spesielt i den siste finalen mot Elverum var der en forskjell i energien på banen mellom lagene. Det skal vi arbeide hardt for at ikke skjer igjen. Skal vi matche og å gå forbi Elverum neste sesong, må vi være enda smartere enn dem i den fysiske treningen allerede nå. Når skal vi kjøre hardere på i den fysiske treningen og når skal vi slippe opp? Det er mange spørsmål vi skal finne svar på og deretter legge opp et løp på nå, sier fysisk trener og tidligere OL-deltaker i ti-kamp Hans Olav Uldal til Arendals Tidende.
Et av trekkene som Uldal og klubben lanserer er et enda tettere samarbeid med Olympiatoppen Sør. Spillerne i ØIF Arendal skal enkelt fortalt forskes på, med formål om å tilpasse den fysiske treningen til hver enkelt spiller.
– Prosjektet går ut på å måle de sterke, men ikke fullt så eksplosive spillerne mot de eksplosive, men ikke fullt så sterke spillerne, eller måle og forbedre hver enkelt spillers kraftutvikling om man vil. Deretter er planen å gi spillerne motsatt medisin av det de er best på, som igjen skal sørge for å få bedre tester i eksempelvis hurtighet og spenst som dagens topphåndball krever.

Fremtiden
Uldal mener en individuell tilpasset fysisk trening er veien å gå for å løpe fra de argeste konkurrentene.
– Denne formen for testing av fysisk trening og utviklingen av denne er fremtiden, ikke mer gammeldagse metoder som å løfte og teste maks-løft. Det er forskjell på en strekspiller og en kantspiller, noe som krever en annen tilnærming overfor hver enkelt spiller. Fremtiden ligger i tilpasninger basert på kunnskap om hver enkelt spillers fysiske styrker og svakhet. Olympiatoppen Sørs solide fagmiljø skal hjelpe oss, forklarer Uldal.
Prosjektet settes først i gang først til høsten. ØIF Arendal er en av to klubber på elitenivå som skal forskes på. Den andre er et elitelag i ishockey. På sikt skal Olympiatoppen innføre metodene i samtlige av Olympiatoppens regioner. Parallelt med forskningsprosjektet skal Uldal sette i gang såkalt laktat-testing. Målet er å finne ut hvor mye trening hver enkelt spiller tåler før melkesyra slår inn.
– Dette er helt nødvendig for å jobbe frem noen konkurransefordeler i jakten på Champions League-plassen. Skal vi bli bedre, må vi gå nye veier og være sultne på forskning og utvikling. Vi vet at det mangler forskning i Norge om hva som fungerer i hurtige og eksplosive idretter som håndball. Både vi og Olympiatoppen skal få mer kjøtt på beina, fortsetter han.

Komplekst
Uldal presiserer at små detaljer i den fysiske treningen ikke i seg selv gir konkrete utslag i resultater når en håndballfinale står og vipper.
– I en idrett som dette får man plutselig inn nye spillere, sentrale spillere får skader som ikke skyldes feiltrening, men uflaks som igjen betyr at andre spillere må spille mer uten at man er fysisk forberedt. Når man tar forrige høsts skadesituasjon i betraktning, ser vi at det ikke var belastningsskader som var den direkte årsaken til skadefraværene. Derfor er jeg trygg på at vi traff på det fysiske opplegget, men samtidig nysgjerrig på hvorfor spillerne ikke hadde samme gnisten i den avgjørende finalen. Forskning og enda mer systematikk i arbeidet med å skape bedre håndballspillere er veien å gå, gjentar og forklarer klubbens fysiske trener Hans Olav Uldal.

Sagt på en folkelig måte: Det blir en hard oppkjøring for ØIF-spillerne med både melkesyre og øyne som vil oppleve blå prikker og fysisk ubehag.

 

 

Sorry. No data so far.