fbpx
skip to Main Content
SITTENDE SAMTALE: Helseministeren Tok Seg God Tid Til å Svare På Samtlige Av Spørsmålene Som Ble Stilt På Arendal Bibliotek, Og Inntok Enn Sittende Og Lyttende Posisjon. Foto: Esben Holm Eskelund
Arkivfoto

Massive tiltak: Skoler, barnehager, frisører og treningssentre stenges

Det er kun noen av tiltakene regjeringen har satt til verks for å forhindre koronasmitte.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie presenterte de nye drastiske tiltakene torsdag.
– Alle vil få en annerledes hverdag fremover. Vi vet at viruset smitter når mennesker samles og er tett på hverandre, derfor er det helt avgjørende at landets befolkning deltar i en dugnad for å begrense smitten. I dag kommer vi med de sterkeste og mest inngripende tiltakene i vår fredstid, sa Erna Solberg.
Alle landets barnehager, skoler, videregående skoler, høyskoler og universitet stenges. Ved spesielle tilfeller vil noen foreldre få omsorgstilbud i barnehage og skole. Statsministeren minte på at vi ikke kan overlate barnepass til besteforeldre i risikogruppene.
– Nå forbereder helsesektoren seg på den største utfordringen de noen gang har møtt, sa Solberg.

Høie konkretiserte tiltakene:
– Grepene vi tar vil oppleves som en belastning for mange og vil få store konsekvenser, men det er en dugnad vi må ta i fellesskap. Grepene kan skape frykt hos noen, jeg håper at det også vil skape trygghet fordi vi tar de grepene som trengs for å hindre smittespredning, sa han.
Helsedirektoratet har vedtatt følgende fram til 26.mars, men befolkningen må være forberedt på at tiltakene kan bli forlenget:
– Stenging av barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universitet og høyskoler, andre utdanningsinstitusjoner
– Viktig å opprettholde tjenesten i helse og omsorgstjenester og kritiske funksjoner. Ledere av barnehager og rektor må sørge for et tilbud til barn av personell i helse og transporttjenesten, det gjelder også barn med spesielle behov.
– Forbud mot og stengning av kulturarrangementer, idrettsarrangementer, alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder som kan legge til rette for en meters avstand. Treningssentre, frisørtjenester, fysioterapeut og lignende, svømmehaller, badeanlegg stenges. Detalj og varehandel vil holde åpent, og Høie opplyser om at det ikke er noen grunn til å hamstre mat.
– Reiser: Transportsektoren vil driftes som normalt. Høie anbefaler sterkt å unngå fritidsreiser, og å ikke reise på jobb hvis du kan unngå det. – Unngå nær kontakt og steder hvor du kan komme i kontakt med andre, sier Høie.
– Alle som kommer hjem fra reiser i utlandet skal i hjemmekarantene uansett hvor de kommer fra. Kollektivreiser skal opprettholdes, så ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb. Innføres restriksjoner på besøk i alle landets helseinstitusjoner.
– For å sikre at vi har helsepersonell tilgjengelig innføres det forbud mot utenlandsreise for helsepersonell som jobber med pasientbehandling. Dette vedtaket vil i første omgang gjelde ut april.
– Alle tiltakene gjelder fra i dag 12.mars klokken 18.

Back To Top