Annonse:
SENT UTE: Arne Blom, En Lokalprodusent Som Er En Del Av Den Nye REKO-ringen I Agder, Forteller At Fylket Er Det Siste I Landet Som Innfører Konseptet. Foto: Helene Walle
SENT UTE: Arne Blom, en lokalprodusent som er en del av den nye REKO-ringen i Agder, forteller at fylket er det siste i landet som innfører konseptet. Foto: Helene Walle

Lokale produsenter vil nærmere forbrukerne

REKO-ringen ble nylig etablert i Agder. Konseptet skal gjøre veien mellom forbruker og produsent kortere. 

Arne Blom er en av de lokale produsentene som var med på å starte opp den lenge etterlengtede ringen i Agder. Sammen med flere andre produsenter skal de jobbe for å fremme lokalprodusert mat.

KORT VEI: Hensikten med REKO-ringen er å få en kortere vei fra produsent til kjøper.

Nytt
Den nye REKO-ringen startet opp 12.november, og baserer seg kun på kontakt over Facebook. På den måten er det kostnadsfritt for produsentene, og dermed blir det billigere for forbrukerne. På Facebook-siden legger produsenter ut sine produkter og kjøpere kan kommentere med det de ønsker å kjøpe og til hvilket tidspunkt de ønsker å hente varene.
– Vi har en fast rullering på det, så vi skal dekke hele Agder. Annenhver torsdag har vi utlevering i Kristiansand og den andre torsdagen i Arendal. Annenhver tirsdag er vi i Lyngdal, sier Blom, og legger til at det er viktig at produsentene klarer å dekke hele Agder, uten at kjøperne må kjøre for langt.
Konseptet med REKO-ringer startet i Finland, og har etter hvert blitt mer og mer populært,  ifølge Blom. Målet er at lokale produsenter kan selge varene sine uten mellomledd, og komme nærmere sine kunder. Produsenten forteller at det faktisk bare var Agder som manglet på norgeskartet.
– Alle andre fylker i landet har etablert dette allerede. Vi er veldig spontane når vi først får tenkt oss om, ler produsenten.

JULEKJØTT: Skogly Gård på Rykene er et viltslakteri som er med i ringen. Nå selger de blant annet julemat. Foto: privat

Mange
Rundt 40 produsenter deltok på medlemsmøte i Norsk- Bonde- og Småbrukarlag, hvor det ble bestemt at det skulle etableres en REKO-ring i Agder også. Blom har ikke oversikten over hvor mange produsenter som er med nå, men han antar at det bare vil bli flere og flere.
– Vi prøver jo å få flere til å bli med hele tiden, både kunder og produsenter. Det er ganske stort spenn, noen har det som jobb og andre som hobby. Det finnes mange produsenter i Agder som ikke er kjent, sier han.
Blom beskriver Facebook-gruppa som en markedskanal og et supplement til eventuelle andre salgsavtaler bedriftene måtte ha. Alle er hjertelig velkommen i gruppa, så fremt de har alt på det rene med Mattilsynet.
– Det er viktig for oss. Bedriften skal være registrert og godkjent av Mattilsynet når man holder på med mat, sier han.

Marmelader
Blom driver selskapet ASMarGel sammen med sin kone, og de selger marmelader, geleer og chutney. Han forklarer at mange av varene i gruppen vil være sesongbasert, og at det vil være stor variasjon mellom sommervarer og vintervarer.
På Facebook-gruppa finner man blant annet kjøtt, eplemost, honning, fisk og bær. Nå håper produsenten at REKO-ringen Arendal og Agder bare vil eskalere og etablere seg som et konsept hos både forbrukere og andre lokale produsenter.

Sorry. No data so far.