Annonse:
STOLT: Øyvind Grunde, Driver I Olsens Handelsgartneri På Tromøy, Er Stolt Over å Bistå I Produksjonen Av Plantene Som Skal Prege Hele Sentrum Og Deler Av Eydehavn I Sommer. Foto: Helene Walle
STOLT: Øyvind Grunde, driver i Olsens Handelsgartneri på Tromøy, er stolt over å bistå i produksjonen av plantene som skal prege hele sentrum og deler av Eydehavn i sommer. Foto: Helene Walle

Fostrer opp sentrumsplantene

Olsens Handelsgartneri produserer ti tusen av plantene som skal pryde sentrum i sommer.

Arendal kommune har fått mye skryt for byens blomsterutsmykking i sommerhalvåret. Ti tusen av de fargerike plantene fostres opp på Tromøy, hos Olsens Handelsgartneri.

MYSTISK: Driver i Olsens Handelsgartneri, Øyvind Grunde, synes den sorte planten Dahlia Mystic er spesielt fin, og at det er en plante som passer godt inn i tiden. Foto: Helene Wall

Ti tusen
Funderud Gartneri og Arendal kommune har inngått en avtale om et ganske høyt antall planter i år, så mye at Funderud rett og slett ikke hadde plass. De spurte derfor Olsens Handelsgartneri på Tromøya om hjelp, og driver av gartneriet, Øyvind Grunde, er glad for at de ble spurt. Han setter pris på at gartneriene kan ha et samarbeid selv om de er konkurrenter.
– Avtalen passet godt inn i produksjonen vår, så da takket vi ja til tilbudet. Det er gøy å være med på å produsere planter som skal prege sentrum, sier Grunde.
De fikk forespørsel om å drive frem ti tusen planter av alle mulige sorter, som skal leveres i begynnelsen av juni.

 

Mange
Gartnerformann i Arendal kommune, Hilde Hagli er ikke helt sikker på hvor mange planter som ble bestilt, men hun bekrefter at det er et høyt antall. Når du tar deg en spasertur i byen og får øye på flotte, fargerike blomster i ampler, på blomster-fat eller i rundkjøringer, kan du være sikker på at det er kommunens verk. Hagli er en av de grønne fingrene som velger ut sorter, plasseringer og utseende på den grønne kunsten.
– Det meste av plantene brukes i sentrum, men noe av det brukes også i Eydehavn, sier Hagli.
Hun er stolt og glad for alle de positive tilbakemeldingene hun får for arbeidet sitt, som er med på å gjøre byen levende. Grunde er en av dem.
– Kommunen er veldig flinke til å plukke ut blomster som passer sammen. Folk kommer til oss og spør etter planter de har sett i sentrum, så det er tydelig at det er en god inspirasjon for mange, og ikke minst bra for oss som driver gartneri i nærheten, sier han.

ÅPEN DAG: Olsens Handelsgartneri hadde åpen dag 29. april, til stor glede for driver Øyvind Grunde. Gartneriet fikk blant annet besøk av den danske keramikeren Kirsten Jaeger, som har laget vasen på bildet. Foto: Helene Walle

 

Hardt
Akkurat nå er gartneriet på Tromøya inne i en tøff periode. De har, i tillegg til produksjonen til kommunen, 200.000 forskjellige planter som skal produseres og passes på. Plantene leveres ut til grossister i Kristiansand, Larvik og Risør, og noen går til deres egen butikk.
– Fra det første vårtegnet og fram til pinse er det et hardkjør for oss, det er det hvert år, sier Grunde.
Nå er de mellom åtte og ti mennesker på jobb til enhver tid. Det er mye som skal produseres, vedlikeholdes, pakkes, pyntes og kjøres. I disse dager leveres det ut tusenvis av planter til grossistene.
– Det er hektisk, men gøy. På vinterstid er det jo en roligere periode igjen, sier han.
Grunde er fornøyd med klimaet som har vært i år, selv om det har vært litt kaldt. At det ikke har blitt sommervarme for så å bli vinter igjen, har gjort godt for plantene hans.
– Det har skjedd før, og da må man liksom begynne prosessen om igjen. Jeg synes det er bedre sånn som nå, når sommeren heller kommer litt tregere, men på ordentlig, sier han.

I vinden
Plantene til kommunen skal leveres i begynnelsen av juni, så det gir akkurat rom og plass nok for plantene å vokse seg store og fine før den tid.
– Jeg synes det er veldig verdifullt at vi får hjelpe til med produseringen av plantene. Også passet det perfekt med tanke på tidspunkt. Når sentrumsplantene blir store og trenger mer plass, har vi akkurat frigjort nok plass etter grossistplantene, sier han.

TI TUSEN: Olsens Handelsgartneri har fått i oppdrag å produsere ti tusen planter for kommunen som skal plasseres rundt om i sentrum. Foto: Helene Walle

Av sentrumsplantene synes han Dahlia Mystic, en mørk plante med store blader, er spesielt fin. Den har ikke noen blomster akkurat nå, men etter hvert vil det mørke prydes med farger fra de kommende blomsterkronene.
– Den passer veldig godt inn i tiden. Ellers så kommer det mer og mer av oransje og gult, det er litt i vinden nå, sier han, og legger til nok en gang at kommunen har gjort et godt plantevalg.

 

Åpen dag
Søndag 29. april arrangerte gartneriet åpen dag for tidende år på rad. Grunde er svært fornøyd med dagen og gleder seg allerede til neste år. Over 240 biler stod parkert utenfor gartneriet, og Grunde anslår at det må ha vært mer enn tusen mennesker på besøk.
– Det første året var det 50 biler som kom, og siden har det bare økt og økt, sier Grunde stolt.
Dagen startet med musikk fra Tromøy Veterankorps, og Østre Tromøy Trim og Idretts Klubb drev café med salg av vafler, kaffe og kake. Den danske kunstneren Kirsten Jaeger kom helt fra Danmark med egenproduserte keramiske produkter.
– Det var veldig tilfeldig egentlig, at jeg spurte om hun ville være med. Jeg hadde møtt henne ved en tilfeldighet fra før, og etter at jeg kikket på produktene hennes på nettet ringte jeg og spurte om hun ville vise de frem på vår åpne dag. Hun var litt usikker, men sa etter hvert ja, sier han.
Jaeger hadde aldri blitt med på lignende arrangementer tidligere, og rett før reisen fikk hun kalde føtter og hadde lyst til å ombestemme seg. Det gjorde hun heldigvis ikke, og tok fergen over med et lass av keramikkprodukter og godt mot.
– Hun var først veldig tydelig på at dette kun var et engangstilfelle, men jeg hørte at hun kunne være interessert i å komme igjen en annen gang, sier Grunde.
Tivoli Design på Tromøya viste fram kunstverk laget av gamle muttere, skruer og annet verktøy. Ungene fikk plante solsikkefrø i potter, og velge seg noen stikler de kunne ta med seg hjem. Ellers kunne de som ville ta turen nedenom drivhusene og se på planter.
– Jeg er veldig fornøyd med dagen, avslutter Grunde.

Sorry. No data so far.