fbpx
Annonse:
Leo Laukvik
Leder, Elevorganisasjonen I Aust-Agder. Foto: Privat
Leo Laukvik Leder, Elevorganisasjonen i Aust-Agder. Foto: privat

Verdensdagen for selvmordsforebygging

Altfor mange tror selvmord er løsningen. Det er om lag to mennesker hver dag som velger bort livet. Det er to for mange.

I 2017 var det 37 mennesker som tok sitt eget liv i Agder. Det er 37 morsomme, flotte, hyggelige mennesker som vi bryr oss om. 37 mennesker som hadde det så elendig at de ikke så noen annen vei ut.

Selvmord tar i dag flere liv enn trafikken og overdoser til sammen. Trafikkulykker har blitt kraftig redusert etter at Statens Vegvesen innførte en nullvisjon som har vært svært effektiv. Hvorfor kan vi ikke innføre et lignende prinsipp når det gjelder selvmord? En visjon om at ingen skal velge bort sitt eget liv? En visjon om null selvmord og null selvmordsforsøk.

Vi i Elevorganisasjonen mener et av de beste forebyggende tiltakene vil være at skolen legger større fokus på god psykisk helse. Faglig innhold kommer naturligvis godt med, men det går dypere enn dette. En skole med lærere som ser elever, en skole som setter inn tiltak tidlig og en skole som simpelthen velger å sette fokus på psykisk helse vil gjøre en stor forskjell for mange elever.

I dag er helsesykepleier den personen en kan kontakte om en ønsker en prat på skolen. Men det er ingen som kan bruke han/henne hvis han/hun ikke er på skolen når eleven trenger henne. Dette skjer ikke fordi helsesykepleier ikke ønsker å gjøre jobben sin, det skjer fordi han/hun ikke har mulighet. Han/hun har ikke mulighet fordi det er for mange elever per helsesykepleier. Helsesykepleier er en av de viktigste personene i norsk skole, hvorfor kan vi ikke gi tjenesten den økonomiske støtten den trenger?

LEVE har ansvar for å organisere Verdensdagen for selvmordsforebygging. I Agder skal det være en markering på Kanalplassen i Arendal. 10. september skal det tennes stearinlys, og det vil bli holdt en rekke appeller. Det blir en markering med stearinlys og noen appeller den 10. september. Og jeg ønsker å se så mange som mulig på markeringen.

Ungdom begår flere og flere selvmord, og det er dessverre umulig å peke en konkret årsak. Men vi, ungdommen, ser en veldig ensidig del av våre venners liv. Alle de gode øyeblikkene blir lagt ut på sosiale medier, mens de triste forblir private. Da er det lett å isolere seg og la tankene spinne. “Hvis alle andre har det så bra, hvordan skal jeg da kunne dele hvordan jeg har det med de? Ingen kan relatere, det er bare jeg som har disse tankene. De bryr seg helt sikkert ikke.”

Det er disse tankene som er farlige. Vi bryr oss, og nettopp derfor ønsker vi at du skal dele tankene dine. Fordi det er den eneste måten vi kan klare oss gjennom denne perioden av livet. Det bør være mulig å få til i verdens beste land. Vi klarer dette! Livet er fantastisk, og du skal oppleve hele livet.